Hisenda continuarà controlant les despeses de la Generalitat

|


Montoro hisenda ep

La fi de l'aplicació del 155 no significarà la desaparició del control d'Hisenda sobre la Generalitat, ja que, mantindrà el control mensual de les factures pagades per l'administració autonòmica catalana.


Hisenda obligarà al nou Govern, quan es constitueixi, al fet que abans del dia 15 de cada mes la interventora general de Catalunya, Rosa Vidal, remeti al ministeri, mitjançant signatura electrònica, un certificat relatiu a l'import dels crèdits autoritzats i compromesos, obligacions reconegudes en pressupost, despeses pendents de pagament registrats en comptes no pressupostaris, altres despeses i el total de pagaments efectuats.


Montoro comptarà amb la informació suficient per saber si els fons gastats per la Generalitat -bona part, procedent dels fons de liquiditat autonòmics- es destinen als fins previstos i no, per tant, a actuacions il·legals.


La informació que exigeix Hisenda, i que es manté, baixa al detall de la despesa i, en concret, es refereix a tots els programes de despesa, incloent el nom de l'entitat afectada. Aquest certificat, com va expressar l'ordre dictada el 2015, inclourà constància per part de la Intervenció General que la relació d'actes sobre els quals ha tingut coneixement, en la seva qualitat de centre responsable del control intern, "no contravenen l'ordenament jurídic vigent" .


El control no se cenyeix exclusivament a la despesa sinó, també, a l'endeutament, operació per operació en el cas de les de llarg termini. Igualment es va habilitar el Govern a autoritzar per trams les operacions d'endeutament a curt termini. Així la Generalitat haurà de dipositar en aquest compte tot el seu romanent del finançament autonòmic per controlar encara més tot l'efectiu de què disposi l'autonomia.


El desemborsament dels recursos amb càrrec al fons de finançament per part de Catalunya s'ajustarà a un calendari de trams mensuals. I, com aclareix la norma que romandrà en vigor, el desemborsament de cada tram "estarà condicionat" al fet que el ministeri d'Hisenda "verifiqui el compliment del previst". El ministre Montoro, de fet, està obligat a informar periòdicament a la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics del grau de compliment del control pressupostari especial, ja que és més exigent que el que avui aplica el Govern central a la resta de comunitats autònomes.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH