Economia de les Dades: la riquesa de l'era digital

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

BIGDATA


Les dades s'han convertit en un factor de producció de qualsevol procés econòmic actual. Encara que en estat brut, la dada no té a priori valor, a través del seu tractament, processament i anàlisi científica es pot convertir en coneixement útil i original.Mai abans es van poder interpretar les dades com podem fer-ho avui gràcies a les innovacions en big data i en Ciència de les Dades.


Economia de les Dades. Riquesa 4.0 és una nova publicació de Fundación Telefónica dirigida per Emilio Ontiveros i coordinada per Verónica López Sabater (Analistes Financers Internacionals) que persegueix exposar la capacitat d'innovació que se li presenta a les persones, les empreses i les administracions públiques, a partir de l'explotació intel·ligent de la dada.


L'Economia de les Dades pot definir com el conjunt d'iniciatives, activitats i / o projectes el model de negoci es basa en l'exploració i explotació de les estructures de bases de dades existents (tradicionals i procedents de noves fonts) per identificar oportunitats de generació de productes i serveis.


En termes de generació de valor, el big data pot desenvolupar un major coneixement sobre el perfil del client, una reducció en els costos mitjançant la detecció i la resolució d'ineficiències i la creació de nous productes i serveis d'informació o la implantació de nous negocis.


La data science, que engloba mètodes computacionals, matemàtics i estadístics, ens permet respondre a preguntes dins el marc empresarial aplicant el mètode científic, passant de la teoria a la pràctica, descrivint, anticipant i predient successos i prescrivint accions.


Segons la Comissió Europea, s'estima que l'Economia de les Dades a la Unió Europea ascendia a un valor de 272.000 milions d'euros el 2015.


McKinsey estima que el PIB de l'economia europea podria incrementar-se en 2,5 bilions en 2025 si s'arribés a un major potencial, especialment a les empreses més endarrerides en termes de digitalització. En el cas dels Estats Units, McKinsey estima que l'Internet de les Coses, l'analítica de dades i les plataformes de talent en línia podrien afegir 2,2 bilions de dòlars al PIB de l'economia americana en 2025.


El 70% de les empreses financeres del món declara que ja han fet projectes big data, enfocats, principalment, en el coneixement profund dels clients, la millora dels seus models de propensió a l'adopció dels seus productes, l'anàlisi de riscos o la detecció de frau de diferents tipus, com en transaccions amb targetes de pagament o peticions de préstecs.


En el cas del sector telecomunicacions, aproximadament el 60% de les organitzacions està realitzant projectes big data per analitzar la mobilitat dels seus usuaris, entendre com estan connectats, millorar les seves campanyes de màrqueting o realitzar comunicacions personalitzades gràcies a la informació geogràfica que tenen.


En els mitjans de comunicació el principal ús del big data està relacionat amb la recomanació personalitzada de continguts i la creació de nous productes basats en dades, i un 73% d'aquestes empreses declara estar immers en aquest tipus de projectes.


A Espanya, el 84,8% de les companyies està realitzant projectes big data o té plans imminents per fer-ho.


A Amèrica Llatina, els països on més s'està apostant pel desenvolupament d'aquesta tecnologia són Brasil, Mèxic i Argentina, on més d'un 75% de les empreses declara que és estratègic per a elles, està realitzant projectes o té plans per portar-los a terme en els dos pròxims anys.


Finalment, és important destacar que l'Economia de les Dades pot esdevenir una font de creació d'ocupació, especialment a través de la demanda que realitza de nous perfils professionals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH