dissabte, 15 de agost de 2020

El BCE alerta que la unió monetària europea encara afronta "amenaces existencials"

|

BCE


La unió monetària europea encara té per davant "amenaces existencials" relacionades amb el disseny "minimalista" del projecte, el marc necessita completar-se, segons ha indicat el vicepresident del Banc Central Europeu, Vítor Constancio.


Constancio considera prioritari establir un fons fiscal d'estabilització, així com la creació d'un actiu europeu lliure de risc i assumir que el banc central no té excuses per no intervenir en el mercat de deute públic en cas de crisi.


En la seva última intervenció pública com a vicepresident de la institució, el banquer portuguès ha subratllat que "el disseny inicial minimalista no va fer justícia a les àmplies implicacions del projecte", advertint que el marc encara no està complet i "encara hi ha amenaces existencials".


REDUCCIÓ DEL RISC EN ELS PAÏSOS MÉS FEBLES


Davant d'aquesta aproximació "minimalista", concentrada en la reducció del risc en els països més febles i contrària a elements com un fons fiscal d'estabilització, el vicepresident del BCE ha apostat per una aproximació "maximalista" amb elements de repartiment de riscos i certes dosi d'unió fiscal.


"Una unió monetària eficaç i sòlida requereix d'institucions nacionals i europees que puguin garantir un exercici econòmic i financer cohesiu, evitant desequilibris excessius i una persistència significativa del risc de redenominació entre els estats membres", va declarar Constancio.


Referent a això, les reformes assenyalades pel vicepresident del BCE inclourien l'acceptació que el banc "no té excuses" per no intervenir en el mercat de deute sobirà davant d'una crisi aguda de liquiditat, a més de la creació d'un mecanisme fiscal d'estabilització i la introducció d'un actiu europeu segur, completar la unió bancària i millorant la regles per a disciplinar les polítiques fiscals dels països.


En concret, Constancio va apuntar que "l'única bona solució" per aconseguir una certa diversificació en les carteres de deute sobirà dels bancs seria introduir "un actiu europeu segur", construït sobre la base dels bons sobirans nacionals, que serviria com a referència i possibilitant un considerable mercat europeu de deute.


"Els beneficis de comptar amb un actiu europeu segur serien enormes per reforçar la resiliciencia del conjunt de l'eurozona", ha postil·lat el banquer lusità.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH