dimecres, 27 de maig de 2020

Les cèl·lules mare de la mama sobreviuen gràcies a un "entorn favorable", segons un estudi

|

IMIM estudi cu00e9lulas mare

L'investigador de l'IMIM Toni Celià-Terrassa / IMIM


Un estudi internacional en què ha participat un investigador de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) ha descobert que les cèl·lules mare situades a la mama 'viuen' en un nínxol, un "entorn favorable" creat per unes cèl·lules bàsiques del sistema immunològic humà, els macròfags, i que suposa un mecanisme bàsic per a la seva supervivència i funció.


El treball, publicat aquest dijous a la revista 'Science', ha plantejat que en cas que el mecanisme de relació es reprodueixi en cèl·lules mare canceroses -necessàries per a l'expansió de la malaltia- podria obrir la porta a noves dianes terapèutiques.


"Si les cèl·lules canceroses que inicien el càncer depenen d'aquest mecanisme, suposaria una molt bona diana terapèutica a estudiar", ha destacat l'investigador i segon signant de l'article Toni Celià-Terrassa, de l'IMIM, únic signant de l'Estat de l'estudi, liderat per la Universitat de Princeton (Estats Units).


Les cèl·lules mare tenen un marcador -el lligant Dll1- que en entrar en contacte amb la paret cel·lular dels macròfags, activa un receptor -anomenat Notch- que fa que aquest generi unes proteïnes que alimenten les cèl·lules mare i els permet mantenir totes les seves "capacitats especials".


Aquesta relació també ha permès als investigadors afirmar que el lligant Dll1 és un marcador per determinar si una cèl·lula de la mama és una cèl·lula mare, a més de permetre acostar-se a noves dianes terapèutiques.


En assaigs amb ratolins als quals s'injectaven cèl·lules mare de la mama de ratolins, els investigadors han pogut comprovar com, inhibiéndolas, aquestes cèl·lules deixen de ser cèl·lules mare i perden la capacitat de convertir-se en qualsevol altra cèl·lula i d'autoregenerar.


Ha afegit que encara és aviat per poder parlar d'aplicacions terapèutiques d'aquest treball, ja que no s'ha analitzat aquesta possibilitat, però sí que obre noves vies d'investigació.


Actualment no hi ha "dianes terapèutiques bones només per a cèl·lules mare canceroses", ha observat el responsable del Laboratori de Propietats de les cèl·lules mare canceroses i Metàstasi del centre.


Poder actuar sobre elles serviria per evitar la iniciació dels tumors i la seva expansió, un principi que també podria ser aplicable a altres tipus de tumor.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH