'En er mundo', i olé!

Miquel Escudero

Albert boadella tabarnia


Albert Boadella no només és un gran home de teatre, sinó que escriu molt bé i és un plaer llegir-lo. Elabora un humorisme intel·ligent, directe, irònic. En el seu recent ¡Viva Tabarnia! (Espasa) s'expressa com sempre, amb llibertat i independència, amb desvergonyiment i valentia davant l'odi intolerant que concita el dissentir del dogma hegemònic. Comença explicant alguns sobreentesos de la seva infància, els recels cap als de fora. Als tres mesos de la seva juvenil estada a París ja estava fustigant als algerians que hi havia en la seva classe, "era el primer a acudir a les pedrades contra ells. Era més francès que ningú, el pur i puto convers. Però l'enyorança de la seva terra va explotar amb potent desconsol en sentir el pasdoble 'En er món', de Juan Quintero, que va desencadenar una cascada de connexions emotives en el jove atribolat. Va ser allunyant-se dels dictats implícits de la tribu. Aquests es encarnaven en la ideologia nacionalista, una religió on "ha desaparegut qualsevol intenció assenyada d'analitzar els fets i distanciar-se, no hi ha ni tan sols teologia per establir unes preguntes i dubtes. El diàleg es torna impracticable. Només és vociferar les consignes". La ficció, per al professional Boadella, ens situa en un pla idíl·lic allunyat del dolor de la realitat.


Ell creu que Tabarnia es va configurant com una actitud i que pot adquirir una força aclaparadora si s'assaja amb intel·ligència i astúcia.


Què opina dels polítics nacionalistes actuals? A cap d'ells els té respecte intel·lectual, "ètic de bon tros": "Són carn de ressentiment crònic".


Contra tot pronòstic, el 8 d'octubre 'altra' Catalunya, abans callada i prudent, va sortir als carrers en massa i es va fer conscient que aquella força que es propagava com arrasadora i invencible era molt més feble del que semblava, els havien fet perdre l'exclusivitat del que català. Albert Boadella proposa l'exercici de l'humor, una cosa seriosa i "que distingeix l'animal de l'ésser humà", l'antídot més eficaç contra el fonamentalisme.


Un dels èxits de Tabarnia, diu, és que posa dels nervis als nacionalistes; insisteix que no cal incórrer en els errors d'aquests, "la nostra funció no és fer política, sinó bona i cívica paròdia": a 'er' món, sempre. Sí, però cal aconseguir el Govern.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH