dimecres, 21 de octubre de 2020

L'obesitat provoca nombroses malalties relacionades amb l'excés de pes

|

obesitat ep

L'obesitat comporta nombroses malalties (Europa Press)


Més del 80 per cent de les persones obeses poden patir fins a 12 malalties a causa del seu excés de pes, com alteracions de l'ànim, apnees del son, hipertensió arterial, diabetis tipus 2 o infertilitat, segons una enquesta sobre hàbits de vida realitzada per la Societat espanyola de l'Obesitat (SEEDO) amb motiu del Dia Europeu de l'Obesitat, que se celebra aquest dissabte.


D'acord amb aquest informe, presentat aquest divendres en roda de premsa pel president de la SEEDO, Francisco Tinahones, i la secretària de l'entitat, Susana Monereo, un 80 per cent dels obesos enquestats no es considerava com a tal, tot i que el reconeixement de la seva situació sí que era més evident en aquells amb obesitat mòrbida. Aquestes xifres contrasten amb la prevalença d'excés de pes més obesitat a Espanya que, segons han detallat els experts, se situen al voltant del 60 per cent de la població, amb gairebé un 25 per cent de obsessos.


Altres dades exposades pels experts són que el 70 per cent dels obesos té fetge gras, el que, adverteixen, "pot acabar en una cirrosi hepàtica". A més, més de la meitat presenta nivells de testosterona baixos, així com una major prevalença de disfunció erèctil. De fet, en obesos mòrbids aquestes dades arriben fins al 90 per cent.


En els casos de càncer, l'obesitat augmenta el risc d'un tumor al endometri en "pràcticament el doble", mentre que també augmenta "considerablement" la prevalença de càncer de colon, ha alertat Monereo.


Pel que fa a les malalties vinculades amb l'obesitat, "que en si mateixa és també una malaltia de salut pública importantíssima", com ha recordat Monereo, es troben: alteracions de l'ànim o pèrdua d'autoestima; insuficiència respiratòria que porta a apnees del son; insuficiència cardíaca i malaltia coronària; hipertensió arterial; diabetis tipus 2; dislipèmia; reflux gàstric esofàgic; fetge gras; infertilitat i disfunció erèctil; augment del risc del càncer; artroris; i varius.


EXCÉS DE CALORIES I SEDENTARISME


Quant a l'origen d'aquests problemes, la secretària de la SEEDO ha assenyalat, emparant-se en dades de l'European Association for the Study of Obesity (EASO), que l'obesitat "sol aparèixer" quan el balanç energètic al llarg del dia surt positiu , ja que "els ciutadans de la Unió Europea consumeixen fins a 500 quilocalories al dia més que fa 40 anys".


Aquesta circumstància està molt lligada a un altre dels resultats de l'estudi de la SEEDO: les persones amb obesitat són l es que més picotegen a qualsevol hora, el 50,4 per cent enfront del 21 per cent de la població amb un pes normal. "Piquen més del doble que la resta i, a més, són aliments molt calòrics com patates fregides o dolços", ha explicat la doctora Monerero, que ha associat aquest comportament a l'estrès, un quadre depressiu i, principalment, al "desequilibri en la dieta , com poca organització en els àpats ".


El sedentarisme és un altre dels factors que més contribueix a l'augment del pes. D'acord amb les troballes de l'estudi, el 63 per cent dels obesos passa més de 3 hores assegut al dia fora del seu horari laboral o d'estudi. Per contra, entre la població amb un pes normal, només el 19 per cent més més de cinc hores de forma sedentària. Aquesta tendència es repeteix tant en adolescents com en població adulta.


"Vivim en un ambient obesogènic. Tenim treballs amb poca càrrega d'activitat física, ciutats que estan pesades per als mitjans de transport convencionals i no per a bicis o anar caminant, vam viure amb estrès, fem menjars més ràpides. Cal fer una anàlisi multifactorial" , ha afirmat Tinahones, sobre algunes de les causes de l'augment de la prevalença de l'obesitat en la societat.


PRENDRE CONSCIÈNCIA DE LA IMPORTÀNCIA DE CUIDAR D'UN MATEIX


A la vista d'aquesta "epidèmia", els experts han reivindicat que l'obesitat "no és un problema estètic", ja que porta aparellades "nombroses patologies". "Podem afirmar amb rotunditat que l'obesitat és una de les malalties que més comorbiditats ocasiona", ha assegurat el president de la SEEDO, que ha instat a canviar els hàbits alimentaris i d'activitat des de la infància, "d'aquí la importància que els pares i les famílies s'impliquin ".


"La millor manera d'evitar l'augment de pes, el sobrepès i l'obesitat és prendre consciència de la importància de tenir cura d'un mateix i del seu cos, el que implica menjar saludablement, fer exercici regularment i tractar d'evitar factors ambientals que poden causar obesitat com l'estrès, el treball sedentari i els estils de vida poc saludables ", ha comentat Monereo, remarcant que també és recomanable fer un seguiment del pes, de l'índex de massa corporal (IMC) i la circumferència de la cintura.


Al final, tots dos han coincidit que "és el moment" de regular la presència de màquines expenedores en col·legis, o fer que els productes al seu interior siguin més saludables. "Cal ser més dràstic, com es va fer amb el tabac, per tallar aquest gravíssim problema de salut pública", ha conclòs Tinahones

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH