dimecres, 21 de octubre de 2020

L'eficàcia de la immunoteràpia contra el càncer varia d'homes a dones

|

Anti pd 1 cancer therapy treatment

La inmuniterapia contra el càncer distingeix entre sexes


El sexe d'un pacient podria afectar l'eficàcia de la immunoteràpia en el tractament del càncer, segons ha posat de manifest un nou meta-anàlisi de 20 assajos aleatoritzats realitzat per investigadors italians en més de 11.000 pacients amb càncer avançat.


La immunoteràpia representa un dels avenços més importants en el tractament contra el càncer en l'última dècada i, de fet, ja és la teràpia estàndard en alguns tumors com, per exemple, el melanoma i el càncer de pulmó no microcític, i s'estan duent a terme assajos per determinar la seva efectivitat en el tractament d'altres càncers.


Si bé les troballes, publicats a 'The Lancet Oncology', no impliquen un canvi en les pautes de tractament per a homes o dones, els autors consideren que s'haurien d'impulsar noves investigacions per comprendre els mecanismes de la immunoteràpia amb la finalitat de millorar els tractaments per a tots els pacients.


A més, la subrepresentació de pacients dones en assajos clínics és un problema àmpliament reconegut, ja que en la meitat dels assajos analitzats en aquest estudi, les dones constituïen menys d'un terç de la població general, el que significa que és probable que els treballs individuals no puguin mostrar de manera clara la interacció entre el sexe i l'eficàcia del tractament.


Per tant, segons el parer dels científics, les troballes obtingudes en la metanàlisi subratllen la necessitat de realitzar anàlisis més específics de sexe per evitar estendre erròniament a les dones els resultats que s'obtenen principalment en pacients homes, el que pot conduir a una cura més deficient i potencialment nociu.


DIFERÈNCIES DE SEXE AL SISTEMA IMMUNE


Per realitzar-la, van analitzar les dades de 20 assaigs aleatoris publicats prèviament, inclosos 11.351 pacients (7.646 homes i 3.705 dones) que havien rebut un inhibidor del punt de control immunològic (ipilimumab, tremelimumab, nivolumab o pembrolizumab) per càncers avançats o metastàtics com melanoma (3.632 casos), carcinoma de cèl·lules renals, càncer urotelial, càncer de cap i coll i càncer de pulmó (3.482).


En general, tant per a homes com per a dones, la immunoteràpia va ser més efectiva que el placebo o un altre tipus de medicament contra el càncer, tot i que la supervivència era el doble per als homes en comparació amb les dones, independentment del tipus de càncer i el fàrmac administrat.


"El pronòstic d'una persona dependrà de múltiples variables, inclòs el tipus de càncer i els medicaments utilitzats, i les inmunoteràpies continuen sent el tractament estàndard per a diversos càncers, amb una supervivència sovint molt millor que altres fàrmacs. El tractament per a les dones no ha d'alterar segons aquestes troballes, més aviat, hem d'entendre més sobre els mecanismes per garantir que aquests nous tractaments es puguin optimitzar tant per a homes com per a dones", ha explicat l'autor principal i doctor de l'Institut Europeu d'Oncologia a Milà (Itàlia) , Fabio Conforti.


Així mateix, ha informat que les diferències de sexe en el sistema immune a nivell cel·lular també s'han reflectit, probablement com a resultat d'interaccions complexes entre els gens, les hormones, el medi ambient i la composició del microbioma.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH