dijous, 22 de octubre de 2020

L'ecosistema Fintech espanyol

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

finançament economia


El sector financer ha estat tradicionalment un dels primers a assumir la innovació tecnològica, primer, amb la informatització, més tard, oferint serveis a través d'Internet, i ara, adaptant-se a les necessitats de la societat digital. La revolució ve de la mà d'empreses tecnològiques, les denominades fintech, les solucions financeres han fet reaccionar a la banca tradicional, que s'ha posat a generar innovació al servei del client.


El denominat ecosistema fintech espanyol és l'objecte d'estudi de l'informe fintech, innovació al servei del client elaborat per l'Observatori de la Digitalització Financera Funcas-KPMG. La meta, segons els seus autors, és oferir a la societat una visió de les transformacions que s'estan produint en el sector financer del nostre país des de la perspectiva de l'oferta i de la demanda.


Un primer pas d'aquest treball és definir clarament què és una empresa fintech, que és aquella que ofereix serveis financers amb les tecnologies més modernes. Aquest tipus de companyies presenta sis trets distintius:


1.La seva oferta de productes financers és totalment online.


2.Fan servir tecnologies disruptives, tenen estructures flexibles i metodologies de treball àgils.


3.Es basen en una filosofia centrada en el client.


4.Solen basar-se en un model monoproducte.


5.Afavoreixen la inclusió financera i la transparència.


6.Redueixen els costos dels serveis actuals.


Hi ha unes 15.000 empreses fintech a tot el món i al nostre país hi ha més de 300, que donen feina a més de 3.500 treballadors i que facturen més de 100 milions d'euros. Espanya és el 6è país del món en nombre de Fintechs i el 5è quant a l'ús que fan les persones d'aquest tipus de serveis.


Les empreses tecnològiques centrades en aplicacions financeres han actuat com a catalitzador de la digitalització de les entitats financeres i de la societat, afavorint la inclusió financera i la democratització dels serveis, mitjançant unes polítiques d'innovació centrada en el client.


Encara que al principi es produeix una forta competència entre les start-ups tecnològiques i la banca tradicional, actualment ambdues parts consideren més positiu i més rendible el aliar-se i col·laborar.


Curiosament, després de produir-se el tàndem de cooperació entre la banca i les tecnològiques, apareixen en l'horitzó del sector financer nous agents externs que poden convertir-se en competència a mig termini: les GAFA (Google, Amazon, Facebook i Apple) i les BAT (Baiudu , Alibaba, Tencent).


Per comprendre l'estructura del sector, l'Associació Espanyola de fintech i Insurtech classifica les empreses en dotze verticals:


-Assessorament i gestió patrimonial.


-Finances personals. Comparar productes financers i optimització de finances personals.


- Finançament alternatiu. Préstecs sense garantia, Crowdlending i Crowdfunding.


- Crowdfunding / lending sobre actius o béns tangibles.


-Serveis transaccionals / divises. Es tracta evitar els costos de la intermediació bancària.


-Mitjans de pagament. Entitats que presten mitjans de pagament electrònics.


-Infraestructura financera. Entitats dedicades a la millora de la tecnologia existent per a la prestació de serveis financers.


- Criptocurrencies i blockchain.


- InsurTech. Tecnologia aplicada al sector assegurances.


-Identificació en línia de clients.


- Big data. Generar serveis aprofitant les dades.


- Neobanks i Challenger Banks. Bancs 100% digitals que utilitzen el telèfon intel·ligent o les xarxes socials per relacionar-se amb els seus clients.


Les empreses fintech espanyoles d'acord amb l'informe basen principalment el seu model de negoci en els serveis de pagament (76% del total) i en menor mesura en serveis gratuïts (21%), tenint poc pes per ara els serveis freemium (3%) .


Els ingressos vénen principalment de les comissions per la prestació de serveis financers (45%), pel pagament per ús (25%) i per les comissions de transaccions (25%).


Finalment, de totes les empreses fintech enquestades per a aquest estudi, el 75% preveu als bancs tradicionals com a col·laboradors i només una quarta part dels concep com a competidors.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH