dimecres, 28 de juliol de 2021

El tribunal qüestiona la "credibilitat" de Rajoy quan va negar la 'caixa B'

|

Rajoy senat 06032018


L'Audiència Nacional, que ha jutjat la primera època de la trama de corrupció Gürtel, no considera "versemblant" i qüestiona la "credibilitat" del testimoni que va oferir durant el judici el president del Govern central i del PP, Mariano Rajoy, quan va negar pagaments en B per part de l'extresorer Luis Bárcenas.


En la sentència, el tribunal destaca que alguns testimonis van reconèixer els cobraments, però que altres com Rajoy, Javier Arenas o Francisco Álvarez Cascos van treure credibilitat als coneguts com a 'papers de Bárcenas' i van negar l'existència d'una 'caixa B' en el partit.


No obstant això, els magistrats comparteixen el criteri de la Fiscalia, i és que si haguessin reconegut aquests cobraments per la seva banda, "suposaria reconèixer la percepció de pagaments opacs per a la Hisenda Pública".


Això, afegeixen, no serien objecte de delicte, però sí que podrien "ser considerats pels testimonis com a mereixedors d'un retret social", alhora que també significaria "admetre l'existència d'una 'caixa B' en el si de la formació política a la qual pertanyen " .


L'CREDIBILITAT DE RAJOY, QÜESTIONADA


Per això, la Sala "posa en qüestió la credibilitat" de Rajoy i la resta de testimonis que van declarar sobre els 'papers de Bárcenas', ja que el seu testimoni "no apareix com a suficient versemblant per rebatre la contundent prova existent sobre la 'caixa B ' del partit". 


"En paraules del ministeri fiscal, no són prou creïbles aquests testimonis per a rebatre aquesta contundent prova", apunten els jutges.


És més, el tribunal destaca que "alguns d'aquests testimonis" com Javier Arenas o Pío García Escudero "van confirmar indirectament fins i tot alguns dels apunts de la 'caixa B'", concretament en relació amb un sopar de l'any 2008 del també extresorer Álvaro Lapuerta i d'un regal.


"És a dir, van donar detalls del que apareixia reflectit en aquest apunt de la 'caixa B' del partit", resumeix.


I és que els magistrats Ángel Hurtado, Julio de Diego i José Ricardo de Prada donen per acreditada aquesta 'caixa B' en la seva sentència, en què afirmen que determinades quantitats que s'han tret dels contractes públics adjudicats a la trama liderada per Francisco Correa "van servir directament per pagar despeses electorals o similars del PP o van anar a parar com donacions  a l'anomenada 'caixa B' del partit ".


Segons la Sala, aquesta 'caixa B' era "una estructura financera i comptable paral·lela a l'oficial almenys des de l'any 1989, les partides s'anotaven informalment, en ocasions en simples fulls manuscrits com les corresponents a l'acusat Luis Bárcenas, en les quals es feien constar ingressos i despeses del partit o en altres casos quantitats lliurades a membres rellevants del partit".


En tot cas, els jutges no entren a analitzar en profunditat aquest assumpte perquè queda "fora del seu àmbit de coneixement".


La 'caixa B' del PP, de fet, està sent investigada pel jutge d'instrucció de l'Audiència Nacional José de la Mata.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH