divendres, 15 de gener de 2021

Les comissions del Senat acumulen assumptes pendents en no reunir-se ni un cop al mes

|

Comissió senat investigaciu00f3n partits ep

Comissió d'investigació de partits polítics al Senat (Europa Press)


La majoria de les comissions del Senat no ha celebrat en el que va de legislatura ni una reunió al mes de mitjana, i quatre d'elles no s'han citat encara en el que va d'any, tot i que tenen dotzenes d'assumptes pendents entre mocions, preguntes i compareixences sol·licitades de càrrecs del Govern i experts.


La mitjana és de nou reunions en any i mig, una cada dos mesos, segons els càlculs realitzats per Europa Press. Només tres superen aquesta estadística en el que va de legislatura i ronden la sessió mensual: les comissions de Cooperació Internacional al Desenvolupament, Medi Ambient i Foment. A elles se suma la comissió d'investigació del finançament de partits, creada pel PP fa menys d'un any però que ja duplica la feina de moltes altres, amb 14 sessions.


Les comissions es van constituir al setembre de 2016, quan va començar a caminar la legislatura. Des de llavors, la cambra alta rep pocs projectes de llei del Congrés pel bloqueig parlamentari, però aquests òrgans del Senat poden debatre altres proposicions, mocions, escoltar compareixences i preguntar a càrrecs del Govern sobre diferents assumptes.


El PP té majoria absoluta i presideix totes les comissions excepte la de Pressupostos, per la qual cosa el ritme de treball és en bona mesura decisió d'aquest partit. Es reuneixin o no, totes elles tenen una taula que les dirigeix i portaveus de tots els grups parlamentaris, càrrecs que cobren un complement mensual en la seva nòmina que va dels 704 euros del portaveu adjunt, als 1.445 euros del president de la comissió.


ENTITATS LOCALS NO ES REUNEIX DES FEBRER DE 2017


Les comissions de menor activitat són quatre. La d'Entitats Locals, que dirigeix l'expresident balear José Ramón Bauzá, ha celebrat una única reunió en tota la legislatura i va ser ja al febrer de 2017, quan es van debatre diverses mocions. Tampoc té molts assumptes pendents de tramitar sol·licitats per l'oposició: només sis.


El segueix la Comissió General de Comunitats Autònoma, una comissió específica del Senat en la qual poden comparèixer els governs autonòmics i que està pensada per a debatre assumptes territorials. Presidida pel també president de Melilla, Juan José Imbroda, no va celebrar una sessió de treball des de març de 2017. Ho ha fet sis vegades en tota la legislatura.


Estan pendents en aquest cas que es tramitin 29 assumptes, especialment la compareixença de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, reclamada per gairebé tota l'oposició, o la del president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, que ha demanat acudir a aquest fòrum per debatre sobre finançament autonòmic.


A continuació se situen la comissió Constitucional, reunida cinc vegades en total (aquest dilluns celebrarà precisament una sessió), sota la presidència de Juan José Lucas, amb 46 assumptes sense atendre; i la d'Hisenda i Funció Pública, que des de desembre no ha celebrat una sessió i en el que va de legislatura suma sol sis. Està presidida per José Luis Sanz i té 367 assumptes sense tramitar, especialment preguntes (319) i compareixences (22).


UN ANY SENSE REUNIONS PER ESTUDIAR L'EVOLUCIÓ DEMOGRÀFICA


També presenta una baixa activitat una comissió de les trucades especials i dedicada a l'evolució demogràfica; es va crear l'any passat per estudiar el problema de la despoblació a l'entendre els senadors que l'assumpte requeria un fòrum específic de treball.


Va néixer al març de 2017, presidida per Ignacio Cosidó (PP), i es va reunir gairebé setmanalment durant tres mesos, fins al juny; en aquell mes va comparèixer la delegada del Govern per a la despoblació, nomenada llavors, Edelmira Barreira, i la comissió no ha tornat a tenir activitat. Precisament dilluns passat, onze mesos després, va celebrar una sessió de treball; manté pendents de convocar 22 compareixences de càrrecs i experts en el repte demogràfic i no té de moment cap altra sessió de treball a la vista.


A l'altra banda es troben les comissions amb més activitat. La més treballadora és la de Cooperació Internacional al Desenvolupament, que dirigeix Alberto Fabra; s'ha reunit en 19 ocasions en l'any i mig de legislatura, per tractar diferents assumptes i escoltar molts compareixents (manté 36 temes pendents de tramitar).


La comissió de Medi Ambient, presidida per Jesús Labrador, ha celebrat també 17 jornades de treball però manté 94 assumptes sense tramitar, entre elles 30 sol·licituds de compareixença. Amb 14 sessions figuren la comissió de Foment, que presideix José Crespo, que arrossega 252 iniciatives pendents, i la d'investigació de partits, que presideix Rosa Vindel.


INTERIOR DESTACA AMB 632 ASSUMPTES PENDENTS


Justícia, Ocupació, Sanitat, Afers Exteriors, Energia i Economia superen la desena, sense arribar tampoc a una trobada al mes. La resta de comissions no passen de deu sessions de treball en 18 mesos i especialment escassa és l'activitat també d'Assumptes Iberoamericans i Família (sis reunions cadascuna), Agricultura, Igualtat i Educació (7 cadascuna), Cultura (8), o defensa (9).


Cal afegir a aquest llistat el cas de la Comissió d'Interior; ha celebrat 10 reunions a la legislatura i destaca per la quantitat d'assumptes pendents de tramitar: 632. D'aquests, 96 són compareixences, gairebé la meitat, perquè el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, acudeixi al Senat a explicar molt diferents assumptes . Altres 504 iniciatives són preguntes perquè el Govern les respongui davant la comissió.


MAJOR ACTIVITAT PER AL PACTE EDUCATIU I LA INVESTIGACIÓ GENÒMICA


Les comissions del Senat, com les del Congrés, serveixen per revisar projectes de llei, però també celebren sessions informatives amb membres del Govern, autoritats o experts, ia més els grups poden plantejar preguntes i presentar mocions per al seu debat.


A més, poden crear ponències d'estudi, grups més petits de parlamentaris que es dediquen a investigar una qüestió concreta que servirà després per al treball de la comissió. En aquesta legislatura, han estat molt actives dues ponències, la creada fa un any per al pacte educatiu i la de recerca genòmica, que va començar a treballar al gener i ha realitzat ja nou jornades de treball.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH