dijous, 29 de octubre de 2020

El Cercle d'Economia demana que cada autonomia disposi del seu propi IVA i IRPF

|

Joan josé bruc d'hivern cercle d'economia 28052018


El Cercle d'Economia ha redactat una proposta per millorar el model de finançament autonòmic, en la qual destaca l'opció que cada comunitat autònoma pugui disposar del seu propi impost sobre la renda, societats o IVA.


L'entitat ressalta que les comunitats autònomes podrien disposar dels seus propis impostos amb independència que l'administració central també cobri aquestes mateixes bases, i ha afegit que la pressió tributària no augmentaria necessàriament, sinó que quedaria directament repartida entre les dues administracions.


Ha argumentat que amb l'actual sistema de finançament autonòmic, la capacitat tributària de les comunitats autònomes és molt inferior a les seves responsabilitats de despesa, i capacitar-a dissenyar el seu propi esquema impositiu possibilitaria un augment dels ingressos autonòmics.


MILLORAR LA REDISTRIBUCIÓ


L'entitat també proposa millorar l'actual sistema de redistribució de recursos entre comunitats autònomes amb la finalitat que tots els ciutadans puguin rebre uns serveis bàsics similars amb independència del lloc de residència.


Segons la seva opinió, l'actual Fons de Garantia dels Serveis Públics Fonamentals (FGSPF) és un punt de partida adequat, tot i que lamenta que l'aplicació del sistema actual acaba oferint un resultat molt allunyat del que persegueix, sobretot per l'aplicació dels "erròniament anomenats fons de suficiència i de convergència".


Segons el Cercle, els resultats d'aplicar l'actual sistema "difícilment poden ser més insatisfactoris", ja que les comunitats autònomes més riques acaben tenint menys recursos que algunes de les menys riques per satisfer unes mateixes necessitats.


S'hauria de definir un indicador que consideri la capacitat fiscal potencial de cada autonomia, decidir després quina part dels recursos de cadascuna es posen a disposició del Fons de Garantia i valorar les necessitats de despesa per cobrir els serveis públics fonamentals.


L'entitat assenyala que la manera més senzilla per estimar les necessitats de despesa és tenir en compte la població com a variant de referència, a més d'altres factors com la insularitat o la piràmide d'edat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH