divendres, 3 de abril de 2020

Descobreixen un algoritme per prevenir el càncer de mama

|

Cu00e1ncer de mama mamografu00eda ascires 28.052.018


Investigadors han desenvolupat un nou procediment diagnòstic que "podria revolucionar" la manera de prevenir el càncer de mama mitjançant un algoritme "de risc".


La prevenció d'aquesta malaltia s'ha basat fins ara en revisions mitjançant mamografies, però una nova prova, que combina l'anàlisi genètica i l'estudi per imatge, pot canviar la forma d'abordar aquesta malaltia, fent un salt real cap a la prevenció personalitzada per a cada dona.


Es tracta d'una troballa del grup biomèdic espanyol Ascires, el Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques, el Centre Nacional de genotipat, l'Hospital Clínic Universitari de València i la Universitat Politècnica de València.


Aquest procediment, que té el nom de Brecanrisk, consisteix en un mètode "de baix cost" enfocat a classificar a les dones segons el major o menor risc que tenen de patir càncer de mama.


Això és possible gràcies a un algoritme bioinformàtic dissenyat per filtrar i analitzar la informació genètica i historial clínic de cada dona, el que permetria als metges abordar el seu seguiment d'una forma individualitzada i adaptada a cada cas.


Aquest sistema d'estratificació només necessita la informació que s'obté a través de tres proves "ràpides i senzilles": una anàlisi d'ADN a partir d'una mostra de sang, una mamografia i un test dissenyat per conèixer els factors personals que influeixen en la predisposició de cada dona a desenvolupar tumors mamaris.


Es tracta, per tant, "d'un procediment que uneix de manera pionera la genètica i la imatge per evolucionar la forma en què actualment es detecta la susceptibilitat al desenvolupament del càncer de mama, impulsant la prevenció precoç i el seguiment personalitzat", ha assegurat Ascires.


PROBABILITATS DE PATIR CÀNCER


El director del Programa de Genètica del Càncer Humà del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques, Javier Benítez, ha explicat que aquest sistema aconsegueix "dades genòmiques rellevants per al desenvolupament del càncer, que al costat d'altres factors com la densitat mamogràfica o els hàbits de vida, permeten crear un algoritme de risc per a definir les probabilitats de patir càncer de mama que té cada dona".


L'especialista ha destacat que "aquesta classificació de la població femenina ajudaria a detectar al grup de dones d'alt risc, el que dóna un gran avantatge en el seu seguiment i tractament personalitzat".


AVANÇ DEL CRIBRATGE


La introducció d'aquesta prova "suposaria un gran avanç per als actuals programes de cribratge de càncer de mama, on les mamografies realitzades de forma periòdica i a partir de certa edat són, fins ara, un mètode inqüestionable", ha subratllat el grup biomèdic.


La integració d'aquest procediment en un sistema sanitari com l'espanyol "possibilitaria la realització d'una revisió genètic únic i complet a una edat primerenca, el que tindria un impacte directe sobre la salut i presa de decisions de la dona", ha afegit.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH