Brussel·les retalla un 5,4% dels fons agrícoles per a Espanya

|

Brussel·les maig 1


La Comissió Europea ha presentat aquest divendres la seva proposta per a la propera Política Agrícola Comuna (PAC), en la qual Espanya rebrà un total de 43.777,6 milions d'euros de fons agraris entre 2021 i 2027, fet que suposa una retallada del 5,4 %.


En concret, Brussel·les ha plantejat concedir a Espanya 33.481.000 d'euros en pagaments directes (un 3,5% menys), 7.008,4 milions d'euros per als diferents programes de desenvolupament rural (un 15,3% menys) i 3.287.000 a subvencions per a mercats específics.


No obstant això, per calcular la reducció, l'Executiu comunitari projecta els fons que rebrà Espanya el 2020 - el darrer any de la PAC actual - en tot el període 2014-2020. Les xifres, a més, estan donades en termes nominals.


En qualsevol cas, l'esborrany de normativa de Brussel·les preveu concedir als Estats membres una major flexibilitat per gestionar els seus assignacions.


En concret, els països de la UE tindran l'opció de transferir dels pagaments directes al desenvolupament rural fins a un 15% dels seus fons, amb l'objectiu de garantir que que es destinen a les prioritats nacionals.


En total, la PAC per al període 2021-2027 tindrà un pressupost de 365.000 milions d'euros, fet que suposa una retallada del 5% en termes nominals.


Espanya és, segons la proposta, el segon país de la UE que més fons rebrà, per darrere de França (62.308.000) i per davant d'Alemanya (40.987.000) i Itàlia (36.359.000).


El comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan, ha presentat l'esborrany normatiu, que ara ha de ser debatut i aprovat pels estats membres i el Parlament Europeu, en una roda de premsa en què ha destacat que la proposta compleix l'objectiu de "modernitzar i simplificar" la PAC, alhora que "aporta una autèntica subsidiarietat".


Brussel·les ha remarcat que els pagaments directes "seguiran sent una part fonamental" de la PAC per garantir l'estabilitat en els ingressos dels agricultors.


En aquest sentit, l'esborrany recull algunes mesures per aconseguir que el repartiment dels fons sigui "més equitatiu" entre els països a través de la "convergència externa".


A més, la Comissió Europea proposa que els pagaments directes es redueixin a partir dels 60.000 euros i establir un límit màxim de 100.000 euros per explotació.


També ha plantejat que es tinguin en compte els costos laborals i que les petites i mitjanes explotacions rebin un nivell més elevat d'ajuda per hectàrea.


Una altra de les iniciatives de Brussel·les és obligar els Estats membres a reservar com a mínim el 2% de la seva assignació per a pagaments directes a ajudar a joves agricultors i ramaders.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH