dissabte, 8 de agost de 2020

El Tribunal de Comptes embarga els béns dels principals acusats del cas ERO, Guerrero i Márquez

|

Guerrero ep

Francisco Javier Guerrero, principal acusat en el cas dels ERO (Europa Press)


El Tribunal de Comptes ha embargat de manera preventiva les cases i els sous de Francisco Javier Guerrero i Juan Márquez, els dos exdirectors generals de Treball de la Junta que estan sent jutjats a l'Audiència Provincial de Sevilla, al costat d'altres 20 exalts càrrecs del Govern andalús, pel procediment específic pel qual es concedien els ajuts sociolaborals a treballadors ia empreses en crisi en els expedients de regulació d'ocupació (ERO) irregulars.


En quatre notificacions, amb data de 28 de maig ia les quals ha tingut accés Europa Press, el Tribunal de Comptes embarga una casa propietat de Guerrero a la localitat sevillana del Pedroso i el seu sou, així com un habitatge, situat a Huelva, propietat de Márquez i el seu sou.


Aquests embargaments preventius es produeixen després que els exdirectors generals de Treball no hagin respost a les liquidacions reclamades pel Tribunal de Comptes després de ser condemnats com a responsables directes comptable en demandes interposades per la Junta d'Andalusia per reclamar les ajudes concedides a diferents empreses en el marc de les ajudes concedides per la Direcció general de Treball en els ERO a càrrec del programa pressupostari 31L.


Així, per exemple, recentment el Tribunal de Comptes dictava una sentència que condemnava a Drassanes de Sevilla i als exdirectors generals Juan Márquez i Daniel Alberto Rivera --exclòs finalment de la peça política dels ERO-- al reintegrament de les quantitats per les que han estat declarats responsables comptables directes. En concret, Drassanes és responsable per la quantitat de 5.199.707,34 euros; Márquez haurà de respondre solidàriament amb l'empresa fins a la quantitat de 856.563,56 euros; i Rivera, solidàriament amb la societat mercantil, fins 4.343.143,78 euros més interessos.


En aquest sentit, cal recordar que la Junta, en les seves demandes abans el Tribunal de Comptes, al·lega que els ajuts es van donar "sense justificació prèvia ni posterior de la destinació dels fons lliurats", alhora que les empreses van percebre els diners "sense dir causa acreditada que ho justifiqués", de manera que, per al Govern andalús, s'ha produït un menyscabament en fons públics, considerant responsables comptables directes i solidaris de la mateixa als exdirectors generals.


Per al Tribunal de Comptes, el dany als fons públics queda "prou provat", afegint que els pagaments "no tenen justificació i de cobertura legal, en haver-se realitzat sense complir els requisits ni seguir els procediments establerts en la legislació reguladora de les subvencions i ajudes públiques".


A més, considera que els pagaments dels ajuts es van realitzar "sense l'existència d'unes bases reguladores en la concessió, el que impedeix analitzar si es van fer dins dels objectius i requisits previstos". Tampoc, al seu parer, va existir convocatòria pública per a la concessió d'ajudes, sent donades de forma directa, no justificant-se les raons per les quals no es va utilitzar el règim general de concurrència competitiva.


Igualment, indica que "no consta acte administratiu previ i necessari de delegació de competències" del conseller d'Ocupació en el director general de Treball per a la concessió de les ajudes.


El Tribunal de Comptes, en la sentència de l'ajuda de Drassanes, per exemple, constata "una absoluta manca de base" per a la concessió de les subvencions excepcionals per falta d'acreditació amb les sol·licituds i de justificació, concloent que "no van haver de dictar-resolucions de concessió de les ajudes, el que n'hi ha prou per a considerar contràries a dret aquestes concessions".


El Tribunal de Comptes, d'un altre costat, exposa que constitueix "una irregularitat rellevant l'omissió de la fiscalització prèvia per part de la Intervenció General de la Junta de la concessió i pagament de les ajudes", tant amb l'ús de les transferències de finançament com amb l'encomana de gestió a partir de l'exercici de 2010.


Per tot això, considera responsables comptables directes del menyscabament de fons públics als exdirectors generals, apreciant en la seva gestió "culpa greu" ja que "van ometre" la diligència "exigible" a qui disposa d'aquests cabals donant lloc a uns pagaments que " no s'havien d'haver fet ".


EMBARGAMENTS PER NO ATENDRE ELS REQUERIMENTS


Ara, el delegat instructor Casamayor de Taula assenyala que, havent-se requerit a Guerrero com a presumpte responsable de l'abast declarat en les actuacions que investiguen les ajudes concedides per la Direcció general de Treball al Tribunal de Compte perquè reintegrar, diposités o afianzase la quantitat de 830.233,63 euros, dels quals corresponen 702.281,79 euros a principal i 127.951,84 euros a interessos, i no havent-se atès l'esmentat requeriment, es va dictar providència de data 20 de febrer de 2018 per la qual es va acordar l'embargament de béns i drets del principal acusat en el cas ERO.


En conseqüència i davant la falta de resposta per part de Guerrero, afegeix que procedeix decretar l'embargament de l'immoble propietat, amb el cent per cent del ple domini, de l'exdirector general, situada al municipi sevilla del Pedroso. Davant d'això, es lliurarà comunicació al Registre de la Propietat de Cazalla de la Serra perquè procedeixi a la pràctica de l'embargament preventiu.


Igualment, en una altra notificació, el delegat instructor decreta l'embargament del sou que percebi Guerrero, segons el percentatge que correspongui.


En sengles notificacions, el Tribunal de Comptes dicta una providència, amb mateixa data de 28 de maig, en el qual indica que, havent-se requerit a Juan Márquez com a presumpte responsable comptable en diferents demandes interposades per la Junta, perquè reintegrar, diposités o afianzase la quantitat de 1.653.612,25 euros, i no havent-se atès l'esmentat requeriment, es va dictar providència de data 24 de maig de 2016 per la qual es va acordar l'embargament de béns i drets de Márquez, la qual cosa va ser degudament notificat a l'interessat, amb el consegüent manament d'embargament dirigit a l'empresa pagadora corresponent de data 5 de setembre del 2016.


Amb posterioritat, s'ha procedit a realitzar dues liquidacions provisionals en què s'ha declarat novament a Márquez com a presumpte responsable comptable, requerint mitjançant providències de 8 de novembre i 20 de desembre de 2018 per que reintegrés, diposités o afianzase la quantitat de 464.909, 78 euros. Per tant, el presumpte abast ascendeix a un total de 2.118.522,03 euros, dels quals corresponen 1.853.729,60 euros a principal i 264.792,43 euros a interessos.


En conseqüència, el Tribunal, davant la falta de reintegrament per part de l'exdirector general de Treball, decreta l'ampliació de l'embargament del sou que percebi Juan Márquez. A més, decreta l'embargament de l'immoble propietat, amb el cent per cent del ple domini amb caràcter privatiu, de Márquez a Huelva capital.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH