dilluns, 26 de juliol de 2021

Espanya "segrega" i "exclou" als alumnes amb discapacitat, segons un informe de l'ONU

|

Campus inclusius discapacitats ep

Campus inclusius per a alumnes discapacitats (Europa Press)


El Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides afirma que Espanya "segrega" i "exclou" als alumnes amb discapacitat, principalment intel·lectual, en el sistema educatiu general i adverteix de les "greus violacions sistemàtiques" del dret a la educació d'aquest col·lectiu.


Aquesta és la conclusió de l'informe de l'ONU que recull Europa Press, després d'examinar 'in situ' el cas d'Espanya, en una investigació confidencial realitzada el 2017. Si bé indica que les xifres oficials reflecteixen un alt percentatge d'alumnes amb discapacitat matriculats en el sistema ordinari, també subratlla que dins d'aquest es produeix l'exclusió.


Per a aquest organisme, l'Estat espanyol vulnera l'article 24 de la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat sobre el dret a l'educació en mantenir estructures i dispositius "discriminatoris i segregadors", incompatibles amb el tractat internacional, signat i ratificat per Espanya fa més d'una dècada.


En concret, el Comitè observa que "no hi ha una noció clara del que és l'interès superior de l'infant" en matèria d'educació inclusiva i apunta que la justificació mèdica de la discapacitat és la més comuna, de manera que les administracions educatives segueixen considerant que aquest interès superior del menor amb discapacitat és accedir a una "educació especialitzada en centres especials".


FALTA DE SUPORTS FINANCERS, MATERIALS I EMOCIONALS


L'informe apunta que no es té en compte l'infant com a subjecte de dret ni es té en consideració la seva opinió. Adverteix que hi ha casos en els quals s'obliga als pares a canviar al nen de centre educatiu cada any, mentre altres divideixen la seva setmana anant a dues escoles diferents lluny del seu domicili, de vegades en costats oposats de la ciutat.


En aquests supòsits, el Comitè alerta de la "poca consideració" que es presta a l'impacte que té per al nen l'absència d'un prestador de suport, d'un grup, o d'un centre educatiu de referència. També adverteix de la falta de suports financers, materials i emocionals a les famílies de nens i nenes amb discapacitat.


"Els pares que han decidit lluitar per l'accés d'un alumne amb discapacitat a una educació inclusiva arriben a alts nivells de pressió, esgotament i fins i tot desesperació", sosté el Comitè de l'ONU, que afegeix que l'únic suport que reben aquests progenitors procedeix d'organitzacions i xarxes especialitzades.


ABOLICIÓ DEL SISTEMA SEPARAT D'EDUCACIÓ


Així mateix, s'observa que en el sistema educatiu espanyol no hi ha un "reconeixement generalitzat" del model de drets humans de la discapacitat i que hi ha "falta d'accés" a l'educació inclusiva i de qualitat per a les persones amb discapacitat, ja que, al seu parer , la inclusió s'entén entre el professorat "com un mètode pedagògic i no com un dret".


Si bé el document sosté que hi ha decisions judicials "esperançadores" i models d'èxit implantats, però, lamenta que es tractin d'iniciatives aïllades, que depenen generalment de la "sensibilitat" de persones determinades.


D'acord amb la jurisprudència, el Comitè recorda que un sistema inclusiu basat en el dret a la no discriminació i igualtat d'oportunitats, requereix l'abolició del sistema separat d'educació per a estudiants amb discapacitat en centres especials i planteja que els recursos que es destinen a aquests es transfereixin al sistema ordinari per possibilitar als alumnes amb dificultats d'aprenentatge els suports necessaris.


EL CERMI EXIGEIX REFORMAR LA LLEI EDUCATIVA


Per al Comitè Espanyol de Representants de les Persones amb Discapacitat (CERMI) aquesta "condemna" internacional ha de portar l'Estat espanyol a reaccionar "amb immediatesa" i adequar i compassar la seva legislació i les seves polítiques educatives als mandats de la Convenció, "sense més dilacions ni excuses".


Per això exigeix a les forces polítiques, la reforma "urgent" de la legislació educativa, per a implantar un sistema educatiu "veritablement inclusiu", amb suports efectius, en què no hi hagi discriminació ni segregació per raons associades a discapacitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH