divendres, 17 de setembre de 2021

L'estat de la innovació a Espanya

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

Tecnologu00eda disruptiva


La sisena edició de l'informe de KPMG TheChangingLandscape of Disruptive Technologies analitza, a través d'entrevistes a directius i emprenedors del sector tecnològic, l'estat de la innovació al voltant del món. En una primera part, estableix classificacions generals que destaquen els països, regions, ciutats i empreses més avançades en aquest camp, mentre que en la segona presenta una visió més detallada país per país.


D'aquesta manera, els experts enquestats consideren que els països que presenten major probabilitat d'albergar el naixement de tecnologies disruptives d'impacte global són, en primer lloc, Estats Units, seguit de Xina, Índia, Japó i Regne Unit.


D'altra banda, el 45% de la mostra creu possible que  l'epicentre de la innovació mundial abandoni Silicon Valley en els propers anys i es traslladi a altres regions del món. Un terç apunta que la Xina serà a mitjà termini el gran node tecnològic del món.


En ser preguntats sobre quines ciutats poden emergir com a centres d'innovació en el futur proper, el nom que més es repeteix és Xangai a Xina, seguit de Tòquio, Londres, Nova York i Pequín. Els llocs següents els ocupen, respectivament, Singapur, Seül, Bangalore, Tel Aviv i l'europea Berlín.


Les empreses que lideren la innovació en el món són principalment americanes: Google, Apple, Microsoft, Tesla i Amazon. Per darrere apareix esmentada la xinesa Alibaba. En l'apartat dels majors visionaris tecnològics sorgeixen els noms de Elon Musk (Tesla), Sundar Pichai (Google), Mark Zuckerberg (Facebook), Jack Ma (Alibaba), Bill Gates i Satya Nadella (Microsoft).


En abordar el cas concret de l'estat de la innovació a Espanya, els autors del treball es mostren francament optimistes: el nostre país és dels més innovadors del món atès que ocupa el lloc 28 de 127 països considerats dins el Global InnovationIndex 2017 .


La solidesa del sistema d'innovació espanyol se sosté sobre quatre pilars:


1.- Un bon ecosistema d'R + D basat en infraestructures, centres de recerca i serveis de suport.

2.- Lideratge en tecnologies avançades en sectors com les telecomunicacions, l'energia, els electrodomèstics, la banca, la defensa i el control aeri.

3.- L'elevat nivell de les universitats i altres centres de recerca que és reconegut mundialment.

4.- L'assentament a Espanya de les plantes de producció i els centres d'excel·lència de nombroses multinacionals, gràcies a l'elevada qualitat de vida i al fàcil accés a recursos de qualitat a baix cost.


Els models de negoci digitals més desenvolupats a Espanya són els de comerç minorista (Business-to-Consumer) i els basats en xarxes socials. El 70% dels navegants espanyols compra a Amazon i el 40% ho fa un cop al mes. L'oci i els viatges són dos dels principals sectors en què se centra el comerç electrònic. L'informe també destaca que gairebé 20 milions d'espanyols fan ús de les xarxes socials, especialment de Facebook, YouTube, Twitter, Spotify i WhatsApp.


D'altra banda, l'alta penetració de telèfons intel·ligents i de la banda ampla mòbil entre la població (més d'un 94% de cobertura de 4G a les llars d'acord amb Societat Digital a Espanya 2017 ) posa les bases per al creixement de models de negoci digitals disruptius, com el fintech, el proptech o l'eSalut.


KPMG dibuixa el col·lectiu de la start-up espanyola amb els següents trets:


- El 77% de les mateixes estan en fase d'seedstage, és a dir, en la fase inicial de concepció de la idea de negoci, i el 55% té menys de tres anys.


- Els camps principals en què treballen les start-ups espanyoles són el fintech, la realitat augmentada, el disseny, l'Internet de les coses i el geoposicionament.


- El desenvolupament de producte està basat sobretot en el desenvolupament de programari, els models de negoci de serveis, el programari com a servei i la fabricació de dispositius Iot.


- Els models de negoci es basen sobretot en el B2B (Business-to-Business), al B2C (Business-to-Consumer) i en el B2B2C (Business-to-Business-to-Consumer).


Com a obstacle a la innovació a Espanya, l'informe destaca el baix esperit emprenedor de la població (només el 5,7% de la força de treball està interessada en emprendre), que els autors atribueixen a factors com l'excessiva burocràcia, els elevats impostos que ha de pagar l'empresa, la manca de flexibilitat del mercat de treball o la dificultat per accedir al capital risc i als crèdits bancaris.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH