Vaga al Consorci Sanitari de Barcelona i demanda per la cessió il·legal de mà d'obra

|

metge 03042018


L'equip de 10 fisioterapeutes que presta els serveis de rehabilitació ambulatòria i domiciliària adscrits als CAP Barceloneta i Vila Olímpica ha interposat una demanda contra la societat pública PAMEM, organisme local adscrit al Consorci Sanitari de Barcelona i participada per l'Ajuntament de Barcelona (60% ) i la Generalitat (40%) denunciant l'existència de cessió il·legal de mà d'obra.


Així, anuncien que en cas de no arribar a una solució negociada al conflicte, faran vaga durant 6 jornades durant els mesos de juny i juliol, en un calendari d'aturades que s'iniciaran els propers dies 19 i 20 de juny i es prolongaran el 25 i 26 del mateix mes i els dies 2 i 4 de juliol.


Els treballadors denuncien que figuren com a empleats de l'empresa Rehabilitació i electromiografia SL -alguns d'ells com autònoms- que gestiona des de fa 25 anys el servei de rehabilitació ofert per PAMEM, i que aquesta prestació de serveis no ha estat mai sotmesa a licitació pública.


L'Atenció Primària de Salut PAMEM tenia com a funció inicial oferir serveis sanitaris d'atenció primària i especialitzada al cos de treballadors municipals de la ciutat de Barcelona.


Amb el temps, aquest àmbit d'acció s'ha anat modificant a mesura que progressava el procés d'integració dels treballadors municipals en els sistema universal de salut, finalitzat definitivament al setembre de 2017.


Actualment, sostenen els treballadors, PAMEM té com a finalitat la gestió de serveis i equips d'atenció primària (EAP) a la ciutat de Barcelona.


La cartera de prestacions que ofereix PAMEM inclou els serveis de rehabilitació ambulatòria i domiciliària dirigida als usuaris dels centres anteriorment esmentats, que centralitza a les instal·lacions de l'organisme al CAP de Vila Olímpica. Però en aquest cas el servei ho executa l'empresa Rehabilitació i electromiografia SL, una mercantil contractada per PAMEM des de fa 25 anys i que no desenvolupa cap altra activitat a més de realitzar les tasques encomanades per PAMEM.


De fet, expliquen, PAMEM és l'únic client i font d'ingressos de Rehabilitació i electromiografia SL i és l'organisme públic qui determina les característiques substancials de la prestació de serveis -nombre de pacients a atendre, horari, funcions, control de qualitat, etc. -i qui facilita als professionals de Rehabilitació i electromiografia SL la totalitat de mitjans tècnics i materials necessaris per desenvolupar les seves funcions.


Sandra Zahonero, advocada que assessora el grup de 10 fisioterapeutes que ha interposat demanda judicial, considera que la situació d'aquest col·lectiu encaixa a la perfecció en la definició de cessió il·legal de mà d'obra.


"L'Administració té la potestat de delegar en tercers la prestació de determinats serveis complint amb els requisits de transparència i mèrit que la normativa imposa a la contractació pública, però això no es pot confondre en cap cas amb fer un ús instrumental d'una societat per sostreure de l'obligació d'aplicar a un determinat grup de professionals les condicions laborals i salarials que els correspondrien com a treballadors i treballadores d'aquesta Administració ", sosté Zahonero.


L'advocada explica que això és el que està fent l'empresa a través de Rehabilitació i electromiografia SL.


"La plantilla d'aquesta mercantil treballa completament supeditada a les directrius, instruccions i control de la pròpia PAMEM. Però, tot i estar en situació anàloga a la resta del personal de PAMEM pel que fa a la prestació de serveis, queden fora de l'abast del conveni que regula les condicions laborals dels empleats de centres concertats amb el Servei Català de la Salut ", ha denunciat l'advocada.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH