Les dones catalanes fumen menys que els homes i consumeixen menys alcohol

|

Fumador fumar tabac 27042018


Les dones tenen comportaments més saludables que els homes però pitjor percepció del seu estat de salut i una prevalença més alta de problemes crònics i discapacitats.


Per exemple, segons dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya, el 8,8% té depressió enfront del 3,6% dels homes.


Les dones fumen menys que els homes (el 18,5% enfront del 29,7%), consumeixen menys alcohol (de risc en l'1,5%, enfront del 5,4%) i segueixen més la dieta mediterrània (65, 3% enfront del 56,6%), i el fet que aquests hàbits no es tradueixin en una millor percepció de salut podria ser degut a la major càrrega que tenen a la llar.


Vergés ha considerat una "evidència social" que les dones tenen més tasques de cures, i ha remarcat la necessitat d'estudiar més com repercuteix en la salut i si genera que facin un menor ús dels serveis sanitaris, una hipòtesi a la qual ha apuntat la directora de l'Àrea d'Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut, Cristina Nadal.


El 80,7% de la població enquestada valora positivament el seu estat de salut, mentre que el 37,7% té algun problema crònic, el 49,3% pateix sobrepès i el 9,7% té falta d'autonomia, i tot i que el 80 , 7% realitza activitat física saludable i el 61% segueix la dieta mediterrània, només el 13,5% consumeix cinc racions diàries de fruita i verdura.


MAJOR DEPRESSIÓ EN PERSONES SENSE ESTUDIS


Aquesta mateixa repercussió de la classe social a la salut es reflecteix en els problemes de salut mental de la població adulta, duplicant-la prevalença de la depressió major o major greu en persones sense estudis o de nivell primari (9,4%) i treballs manuals (7,2%) enfront de les que tenen estudis universitaris (4,3%) i treballs de direcció i professors universitaris (3,5%).


L'enquesta s'ha observat també el grup "vulnerable" de persones majors de 75 anys que viuen soles, unes 700.000 a Catalunya, entre les quals el 75% són dones, i Nadal ha alertat que elles pateixen més dependència i més privació material greu que la gent gran, que per la seva banda fan un menor seguiment de la dieta mediterrània.


Un de cada deu catalans de més de 15 anys té una alfabetització per a la salut no suficient, que pot repercutir en un major ús dels serveis hospitalaris, i han detallat que aquest col·lectiu sol ser majors de 65 anys de nivell socioeconòmic desfavorit i amb estudis primaris.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH