dijous, 22 de octubre de 2020

La inversió estrangera s'esfondra un 61% a Catalunya el primer trimestre

|

monedes diners


La inversió estrangera a Catalunya es va reduir en un 61,7% el primer trimestre respecte al mateix període de l'any passat, fins a 346 milions d'euros, segons les dades del Registre d'Inversions Exteriors del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme publicades aquest dimecres.


Catalunya, que havia recuperat la seva tradicional segona posició en l'últim trimestre del 2017, torna a la tercera posició per darrere del País Basc, i passa de representar el 14,7% de la inversió total en el primer trimestre del 2017 al 5,8 % en el mateix període d'aquest any.


Per comunitats, Madrid, amb el 61% del total, País Basc (7,9%) i Catalunya (5,8%) van concentrar el 90,2% de la inversió productiva.


En concret, les inversions que va rebre la Comunitat de Madrid van créixer un 81% perquè les inversions més significatives s'han realitzat en empreses la seu social radica en aquest comunitat.


En el conjunt d'Espanya, la inversió estrangera directa va arribar als 8.410 milions d'euros en el primer trimestre d'aquest any en termes bruts, fet que suposa un increment del 22,2% respecte al mateix període de l'any anterior.


En termes nets, la inversió es va situar en 6.565 milions, un 463% més, a causa d'una desinversió "important" registrada en el primer trimestre del 2017, que va provocar una caiguda "molt significativa" de la inversió neta pel 'efecte base' en comparar un any amb un altre, segons explica Comerç.


El Ministeri aclareix que els fluxos d'inversió directa solen ser "molt volàtils", ja que una sola operació d'envergadura pot alterar significativament el alço oa la baixa les comparacions.


ALEMANYA I XINA, PRINCIPALS INVERSORS


Els principals inversors estrangers a Espanya van ser Alemanya, amb un augment del 17,8%; seguit de la Xina (+ 17,8%), Canadà (+ 15,3%), Luxemburg (+ 14,6%) i els Països Baixos (+ 11%). L'augment de la inversió procedent del Canadà i Alemanya es deu a una única operació per 1.500 milions d'euros, explica Comerç.


Per la seva banda, destaca la pèrdua de posició dels Estats Units com a principal inversor estranger, que passa al vuitè lloc, amb un descens del 73%, de la mateixa manera que la inversió francesa a Espanya durant el primer trimestre, que cau un 65%.


Els principals sectors de destinació de la inversió estrangera són subministrament d'energia elèctrica, que acapara el 44% del total amb una única operació per més de 1.000 milions; fabricació d'altres materials de transport (14%); activitats immobiliàries (10,4%); comerç a l'engròs (6%) i indústria de l'alimentació (3,2%). Aquests cinc sectors aglutinen el 77,7% de la inversió estrangera en aquest període.


INVERSIONS D'ESPANYA


Per la seva banda, les inversions d'Espanya a l'estranger van sumar 1.407 milions d'euros en termes bruts, amb un descens del 73% sobre el mateix període de l'any anterior; mentre que la inversió neta va llançar un saldo negatiu de 167 milions (les desinversions van ser superiors a les inversions). Descomptades les ETVE, la inversió productiva va caure un 70%, fins als 1.383 milions.


La destinació principal de la inversió productiva espanyola va ser França, amb una caiguda del 75%, fins als 261 milions i una quota del 18,8% del total. El segueix Brasil, amb una quota del 9,7% i un avanç del 7,4%, fins als 135 milions. Mèxic i Xile comparteixen la tercera posició en rebre 105 milions d'euros cada un.


Després d'ells se situa Estats Units, on es van invertir 90 milions d'euros, un 90% menys que un any abans. Aquests cinc països absorbeixen el 50,2% de la inversió productiva espanyola bruta a l'exterior.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH