dissabte, 17 de abril de 2021

Llibertat provisional per a 'La Manada' sota fiança de 6.000 euros per no percebre risc de fugida

|

Lamanadapixelada


La Secció Segona de l'Audiència de Navarra ha dictat la llibertat provisional sota fiança de 6.000 euros per als cinc membres de 'La Manada' condemnats a nou anys de presó per abús sexual en els Sanfermines de 2016.


El tribunal acorda que els cinc condemnats puguin eludir la presó provisional amb una fiança de 6.000 euros.


L'acte es basa que els magistrats no aprecien risc de fugida dels condemnats en haver-se reduït "notablement" en la sentència les penes que sol·licitaven les acusacions i en no apreciar tampoc risc de reiteració delictiva.


En la resolució, dictat per majoria de dos magistrats a un, s'assenyala que la presó provisional s'havia vinculat en 2017 a les altes penes sol·licitades per les acusacions i a la imminència de la celebració del judici oral, però considera que "aquestes raons han perdut notablement la força que, en el seu moment, van poder tenir".


En tal sentit, recull que "no havent-se qüestionat durant tot el procediment l'arrelament familiar i social de tots els condemnats, no cap ara, per raó que hagi recaigut sentència condemnatòria, negar-li-ho; com tampoc cal seguir invocant el risc de fugida com un risc genèric i no concret (derivat de circumstàncies concretes i determinades) que les parteixes acusadores no han tractat si més no de ressenyar, sense que de les al·legacions que sobre aquest particular han exposat pugui inferir-se racionalment tal risc de fugida".


Així, la resolució assenyala que, "tot i estant sempre latent" aquest risc, "no cal inferir en aquest cas com una possibilitat real i concreta, i que, en tot cas, pot conjurar-se més que raonablement amb altres mesures cautelars menys oneroses per a la llibertat".


El tribunal també apunta que "consta les insolvència de tots els condemnats, excepció feta d'Alfonso Jesús Cabezuelo Entrena (declarat parcialment insolvent i a qui li ha estat embargada un habitatge), mancant tots ells de mitjans econòmics per procurar-se una fugida eficaç, instal·lant-se en algun lloc en el qual no poguessin ser trobats si tractessin de fugir".


A més, el tribunal imposa als condemnats l'obligació de comparèixer els dilluns, dimecres i divendres en el jutjat de guàrdia de la seva localitat.


El magistrat José Francisco Cobo Sáenz, que ha discrepat dels seus dos companys de sala en la resolució que dicta la llibertat provisional de 'La Manada', afirma que "és indiscutible la gravetat del delicte" pel qual van ser condemnats els cinc acusats i considera que s'hauria de prorrogar la situació de presó provisional de manera incondicional.


En el seu vot particular, el magistrat que presideix la Secció Segona de l'Audiència de Navarra assenyala que, "tenint en compte les característiques i gravetat del delicte pel qual han estat condemnats els acusats i ponderant les circumstàncies del cas i les personals d'aquests processaments, es revela com a raonable i proporcionat la pròrroga -de la presó provisional- per termini de dos anys i sis mesos a explicar des del dia 7 de juliol proper, amb el caràcter incondicional que fins a aquest moment processal presenta".


RESPOSTES POLÍTIQUES


Davant d'aquesta notícia, el món polític i social ha reaccionat amb contundència. El lehendakari basc Íñigo Urkullu ha expressat la seva "comprensió" davant el "malestar social" generat per la llibertat provisional, i ha demanat una reforma del Codi Penal que permeti una qualificació "més greu" per a aquest tipus de fets.


Així mateix, Ana Ollo, la consellera de Relacions Ciutadanes i Institucionals del Govern de Navarra, ha declarat que se sent "com la majoria de la ciutadania, sorpresos i indignats davant un acte que no respon ni en sentir de la ciutadania, ni en sentir de les polítiques públiques aquest govern". La presidenta del Govern de Navarra, Uxue Barkos, ha considerat que "la Justícia ha de pegar un seriós 'sprint' per arribar al punt en el qual està la societat".


Per la seva banda, la portaveu parlamentària del PSOE, Adriana Llastra, ha qualificat de "mala notícia política i jurídica" l'acte de llibertat provisional per als membres de la violació grupal de Sanfermines i ha reiterat la necessitat de formació en matèria de violència sexual per als "operadors jurídics".


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH