dilluns, 18 de febrer de 2019

Barcelona pren mesures per evitar que els senglars s'alimentin en zones urbanes

|

trampa jabalu00edes


L'Ajuntament de Barcelona ha continuat desenvolupant estratègies per gestionar la presència de senglars a la zona urbana, per al que ha instal·lat sistemes per disminuir la disponibilitat d'aliments, com a elements fixadors de contenidors que impedeixen que els bolquin per accedir a restes de menjar.


El comissionat d'Ecologia, Frederic Ximeno, ha destacat que, a més de bloquejar contenidors -35 des 2017- i papereres, les mesures inclouen desbrossar límits de Collserola amb zona urbana per fer les zones menys atractives per als animals i desincentivar que les creuin per arribar a la ciutat.


També ha treballat amb diversos alimentadors de colònies de gats dels barris de muntanya per posar mesures que evitin l'accés dels senglars i les seves cries al pinso per a gats, per al que s'han instal·lat estructures de formigó per a col·locar l'aliment, amb una petita obertura per als gats per la qual no hi caben ni senglars adults ni cries.


"És clau no alimentar els porcs senglars perquè no es converteixin, perquè no ho són, en animals urbans", ha ressaltat Ximeno i, preguntat pels mitjans pel sistema de recollida porta a porta en barris de muntanya, ha assenyalat que es hauran d'impulsar mecanismes alternatius per evitar que els animals tinguin accés a les restes.


Ximeno ha explicat que també estan en converses amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per un treball experimental d'esterilització, i que plantegen el disseny d'algunes zones verdes per fer-les menys atractives per als animals.


A més, l'Ajuntament impulsa campanyes de sensibilització ciutadana que, amb vuit informadors, ha comunicat a veïns durant 2017 i 2018 que no s'ha d'alimentar a aquests animals i que són perillosos, i ha contribuït a detectar punts d'alimentació.


EUTANÀSIA D'ANIMALS


El comissionat ha explicat que "de manera excepcional" s'han fet captures de senglars selectives que després s'han eutanasiat, amb 42 animals en tres captures en 2016 i 34 en tres captures l'any passat.


Ha explicat que aquest procediment només es realitza de forma excepcional, quan "fallen la resta de mètodes" i en casos en què grups concrets tenen la tendència de cada vegada endinsar-se més a la ciutat, el que pot generar problemes greus, segons ell.


A Collserola s'estima que hi ha uns 1.500 senglars quan l'entorn té una capacitat de càrrega màxima d'uns 600, ha assenyalat Ximeno, que ha explicat que, amb aquestes mesures i un cop acabada la sequera que va afectar a Collserola, les incidències amb senglars han passat de 1.600 a 2.016-700 l'any passat.


Ha explicat que es pot registrar més d'una incidència per animal o grup, en rebre avisos de ciutadans diferents, i que la majoria es limiten a l'avís de la presència dels animals, encara que també es generen problemes de trànsit i en alguna ocasió una mossegada o envestida, "però no són habituals".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH