dimarts, 19 de febrer de 2019

Descobreixen una ciutat ibera soterrada a Tarragona

|

Ciutat soterrada ibera 03072018


L'ús del georadar ha permès descobrir 2,5 hectàrees d'una gran ciutat ibera soterrada a Banyeres del Penedès, Tarragona, d'una importància comparable a la d'Ullastret (Girona), el major nucli urbà dels ibers descobert a Catalunya.


Els resultats de la prospecció geofísica mostren bona part d'una ciutat amb una estructura viària força regular formada per uns carrers aproximadament paral·leles i àmplies, creuades perpendicularment per altres més estretes, ha informat la Universitat de Barcelona (UB) aquest dilluns en un comunicat.


Fins ara, l'equip de l'equip liderat per Joan Sanmartí i Jaume Noguera (UB) i Maria Carme Belarte (ICAC), ha identificat uns 200 recintes, amb places, edificis singulars, muralles, torres i un gran fossat.


Els investigadors creuen que hauria estat la gran ciutat de la Cossetània oriental, territori habitat per la tribu ibèrica d'aquest nom, els cossetans, que vivien a la zona que s'estén entre el massís del Garraf i el colllado de Balaguer, i que tenien el seu gran capital en Kesse, l'actual Tarragona.


En excavacions dels anys 80 i 90 es va apuntar la possible existència del gran assentament que ara mostra el georadar, un sistema que identifica les diferents propietats electromagnètiques dels materials del subsòl.


La recollida de material ceràmic superficial i els antics treballs d'excavació indiquen que ja existia un nucli de població al segle VI aC, que va perdurar fins entorn el 200 aC, quan va ser abandonat en relació amb la Segona Guerra Púnica o les revoltes indígenes immediatament posteriors.


PRIMERA EXCAVACIÓ AQUEST ANY


Els investigadors tenen la intenció de fer aquest any una primera excavació, un sondeig per comprovar els resultats en les zones de major dificultat d'interpretació, i posteriorment es desenvoluparan els treballs d'excavació en extensió.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH