dilluns, 14 de octubre de 2019

Investigadors troben una peça clau per frenar un subtipus de càncer de còlon i recte

|

Coloncancer


El Grup de recerca de Mecanismes Moleculars del Càncer i de les Cèl·lules Mare de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), dirigit per Lluís Espinosa, que també és membre del CIBER del Càncer (CIBERONC), amb la col·laboració del Servei d'Anatomia patològica i el Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar i l'IDIBELL-Institut Català d'Oncologia, han trobat una peça clau per frenar un subtipus de càncer de còlon i recte.


En concret, els experts, el treball ha estat publicat a la revista 'Nature Communications', han comprovat que inhibint la proteïna 'Jagged 1' en ratolins, als quals es va implantar tumors de pacients, evita la proliferació i creixement dels tumors de còlon i recte.


El mecanisme pel qual 'Jagged 1' és essencial en les cèl·lules canceroses es basa en el seu paper com a activador d'una via de senyalització cel·lular que es diu 'Notch', la funció consisteix a inhibir la diferenciació de les cèl·lules, és a dir, la seva capacitat per convertir-se en cèl·lules madures que ja no poden proliferar.


En el cas dels tumors de còlon i recte, l'activació d'aquesta via de senyalització actua afavorint la seva proliferació i creixement.


En l'estudi, els investigadors han descobert que en els tumors intestinals dels ratolins falta una proteïna, anomenada 'Fringe', el que comporta que "Jagged 1 'sigui essencial per a l'activació de ' otch'. "El fet que 'Fringe' es trobi present en les cèl·lules normals de l'intestí representa una important oportunitat terapèutica per tractar els pacients amb càncer colorectal", ha explicat el doctor Espinosa, després postil·lar que inhibint 'Jagged 1' es pot aturar el creixement dels tumors sense afectar la funció del teixit normal.


De fet, els investigadors han pogut comprovar com, en el cas de ratolins sans, el còlon i el recte no necessiten 'Jagged 1' ja que en presència de la proteïna 'Fringe' hi ha altres mecanismes per activar 'Notch'. Aquesta necessitat de 'Jagged 1' per l'activació de 'Notch' en absència de 'Fringe' és un fet que es repeteix en part dels 239 casos de tumors humans analitzats, de manera que, segons el parer dels experts, inhibint aquesta proteïna es pot combatre la malaltia sense afectar el funcionament del cos.


"Hem implantat tumors humans amb 'Jagged 1' i sense 'Fringe' en ratolins i els hem tractat amb anticossos i, després del tractament, els tumors són molt petits i han necrosat. En l'estudi, els tumors s'havien reduït després de 10 setmanes de tractament ", ha argumentat l'investigador.


L'estudi també ha permès demostrar que els nivells de la proteïna 'Jagged 1' en els pacients amb càncer colorectal és un indicador del seu pronòstic i que, en cas de nivells alts, empitjora de forma dràstica.


"Aquests resultats obren la porta a desenvolupar estratègies terapèutiques per desactivar de manera selectiva les propietats de cèl·lula mare multipotencial maligna en càncer de còlon. És molt important ara, continuar aquesta investigació perquè pugui culminar en els propers anys en assaigs clínics per a pacients amb càncer de còlon i recte, per als quals la identificació de noves dianes terapèutiques és essencial ", ha tancat un altre dels autors i cap de grup del CIBERONC, Joan Albanell.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH