Desvelat el misteri del bust de Dora Maar

|

DDG 20180827145627 1920


La Picasso Administration ha confirmat que el bust fet en guix 'Retrat de Dora Maar' (1941) és una obra feta a quatre mans per Pablo Picasso i Apel·les Fenosa, així com dos bronzes del retrat fets a París, ha informat en un comunicat aquest dilluns l'Ajuntament del Vendrell (Tarragona).


La Fundació Apel·les Fenosa --que es troba a El Vendrell-- va obrir al març l'exposició 'Un retrat a quatre mans' amb voluntat de desvetllar l'enigma de l'autoria del bust, a l'espera que la mostra servís per resoldre-ho abans de la seva clausura, el 30 de setembre.


Aquest bust va aparèixer estava atribuït exclusivament a Picasso i datat en 1943 quan va aparèixer al llibre de Werner Spies dedicat a les escultures del pintor el 1971.


ADQUIRIT EN SUBHASTA


El 1993, l'escriptor James Lord va publicar la biografia de Dora Maar en la qual relatava que la mateixa pintora li va explicar que el bust va ser fet per Fenosa i retocat per Picasso, i que l'artista malagueny el va ratificar.


Dora Maar va morir el 1997 i en la subhasta pública dels seus béns va aparèixer el retrat en guix i un exemplar de bronze, però atribuït exclusivament a Fenosa, i la seva dona i impulsora de la fundació, Nicole Fenosa, va adquirir l'exemplar de guix, que actualment forma part de la Fundació Apel·les Fenosa.


El 2009, abans de morir, Lord va tornar a escriure sobre el retrat i va dir que, quan el guix i el bronze es van vendre en subhastes, "la vídua de Fenosa va insistir que el seu marit aparegués com a autor, però l'obra és de Picasso" .


Finalment, de comú acord amb el que plantejava la Fundació Apel·les Fenosa, la Picasso Administration ha comunicat a l'entitat dedicada a Fenosa que ha acceptat que el guix aparegut en els béns de Dora Maar és una obra original de tots dos artistes.


També ha considerat que els exemplars en bronze que Picasso va fondre en els tallers Valsuani de París (França) són també originals i obra a quatre mans dels dos.


Ha conclòs que els cinc exemplars en bronze editats per Nicole Fenosa --dona de l'escultor i impulsora de la fundació-- a partir del guix original són obra exclusiva de Fenosa, i no de Picasso i Fenosa, posant fi així a una "difícil classificació "de l'obra i les tirades que es van fer en bronze.


La Picasso Administration ha recordat l'amistat entre els dos artistes, i en aquest sentit conserva en els seus arxius una factura del fonedor Robecchi dirigida a Fenosa el 3 de juliol de 1941 i pagada directament per Picasso al fonedor.


A part del Museu Picasso de Barcelona, la Fundació Apel·les Fenosa és l'únic museu de Catalunya que exposa una escultura de Picasso, sobre el qual ha destacat la "circumstància poc habitual" que suposa en la seva trajectòria haver fet una obra a quatre mans, tot i que sí va col·laborar amb molts artistes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH