divendres, 22 de febrer de 2019

Identifiquen quins joves tornen a intentar suïcidar-se

|

suïcidi


L'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ha identificat a través d'un estudi què joves que s'han intentat suïcidar corren més risc de tornar-ho a intentar, segons ha informat el complex hospitalari aquest divendres en un comunicat amb motiu de la celebració del Dia mundial de prevenció del suïcidi dilluns.


El centre atén cada any una mitjana de 250 joves que presenten un alt risc de suïcidi, ja sigui perquè tenen idees de mort o suïcidi, perquè han pensat un pla per llevar-se la vida o han fet alguna temptativa autolítica.


El psicòleg clínic i responsable de la Unitat de Conducta Suïcida del Servei de Salut Mental del centre, Francisco Villar, ha estudiat més de 800 casos de menors que han presentat una conducta suïcida i que han estat atesos en els últims anys en el centre, per determinar com es pot avançar en el tractament d'aquests joves i evitar que reincideixin.


En el marc de la seva tesi doctoral, Villar ha classificat estiguis joves en tres grups, sent el més nombrós (el 60%) el que presenta problemes vitals i conductuals de llarg recorregut -desadaptació, fracàs escolar, problemes familiars-.


El segon grup (30%) el formen adolescents que pateixen trastorns de salut mental greus, mentre que la resta (10%) són joves que, sense presentar problemes mentals ni haver donat senyals de risc en la seva trajectòria vital, intenten suïcidar com a resposta a un esdeveniment vital estressant.


Del total de pacients atesos, un 9% dels casos intenta suïcidar-se de nou en un termini de temps de sis mesos després de l'alta hospitalària.


Villar també ha pogut identificar alguns dels factors de risc que permeten reconèixer aquells joves que han intentat suïcidar-se i que tenen més risc de repetir la temptativa en els sis mesos següents.


L'expert posa l'accent en extremar les mesures de seguretat i atenció i el seguiment posterior a l'intent de suïcidi, atenent trets desadaptatius de personalitat, nois amb problemes de gestió de les emocions i les relacions, antecedents de problemes de salut mental en la família i d'autolesions.


GESTIÓ EMOCIONAL


En els casos de joves estudiats, la depressió no es revela com un factor predictiu de reintents de suïcidi i sembla estar més vinculat amb la ideació de mort que amb les temptatives.


Per això, recomana la promoció de tractaments orientats a l'adquisició d'habilitats com la gestió emocional, habilitats socials, resolució de conflictes, com a claus en la prevenció de la conducta suïcida.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH