diumenge, 17 de febrer de 2019

Guatemala, entre els llimbs polític i el procés constituent plurinacional

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

Guatemala 25072018


Les esperances de la Guatemala oficial, com en el mite de Sísif, va caure novament a l'abisme davant l'epíleg del teatre de la "guerra anticorrupció". El Govern nord-americà va expressar el seu suport al president Jimmy Morales, i va decidir treure-li els ullals a la CICIG (Comissió Internacional Contra la Impunitat a Guatemala).


Aquesta decisió va ser un revés per a la ciutadania indignada de bona fe que creia que la "guerra anticorrupció" trauria el país del forat sense fons en què cau.

Per què Guatemala va creure en la "guerra anticorrupció" made in USA? ¿Ingenuïtat? ¿Ignorància de la seva història? Per ventura no són els EUA qui va enfonsar el país en el fracàs actual en què es troba? Per què li van donar el benefici del dubte a Imperi que sempre els va maltractar i els despulla?


De qualsevol manera, Guatemala, després de gairebé mil dies de "guerra campal" contra la corrupció es troba en pitjor situació sociopolítica que el 2015. El Govern i legisladors aproven lleis per protegir-se mútuament, i així evitar ser investigats.


Una inquietud galopant s'expandeix en el sentiment urbà, davant d'un possible Estat de Lloc, per controlar els vestigis de les protestes socials anti corrupció que va deixar la CICIG. Encara que en els fets, l'àrea rural del país subsisteix en permanent Estat de Lloc, amb assassinats selectius de defensors.

Quin és el camí a seguir en aquest laberint polític made in USA que s'intensifica al país? Fins ara, l'Ambaixada nord-americana, mitjançant la CICIG, tenia gairebé sota control el ressentiment social enfront del seu governant. ¿Ara, qui exercirà aquest màxim poder?


En aquest context, la majoria de la societat civil (mobilitzada en 2015 contra la corrupció), els estudiants universitaris, i algunes organitzacions indígenes i camperoles es troben "sobrepassades amb la conjuntura sobrevinguda".


Saben que no volen al govern corrupte, ni als diputats. Però, no saben el que volen. O almenys no ho expressen encara. Si renunciés Jimmy Morales, el vicepresident (que té iguals o pitjors indicis d'actes de corrupció) ocuparà el càrrec. Llavors, es repetirà exactament l'escenari teatral del 2015. I, en aquest teatre els trobarà 2019, any electoral. Sense propostes, ni estratègies, per revertir aquesta letal situació.


Per la seva banda, des de 2012, les comunitats indígenes i camperoles a "resistència", articulades en el moviment social CODECA, liciten a tot pulmó, des dels territoris i comunitats, en l'acceleració del procés d'Assemblea Constituent Popular i Plurinacional. Compten amb una proposta de canvis estructurals per al país, mitjançant un pacte social plurinacional ampliat. Per a això, estan a punt de culminar amb el registre legal de la seva organització política (instrument polític) per disputar el poder polític en les properes eleccions.


La ciutadania molesta amb l'evidenciada corrupció sistemàtica viu en una disjuntiva conjuntural al màxim: o seguir ancorat únicament en el teatre de la guerra anticorrupció, ara, sense gringos, i amb menys probabilitats de resultats que abans, o apostar i accelerar el procés constituent popular i plurinacional impulsat per indígenes i camperols per enderrocar l'estructura estatal i social que fecunda corruptes i corruptors.


Sense buscar-ho, indígenes i camperols en resistència, afavorits per la conjuntura, s'han posat en una disjuntiva històrica a Guatemala país. O seguim als llimbs sociopolític, o sumem i accelerem el procés constituent popular i plurinacional per concertar regles interculturals de convivència entre tots / es.

1 Comentaris

1

Estat de Lloc >>> Estat de Lloc

escrit per David 27/set/18    23:38 h.

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH