dimecres, 24 de abril de 2019

Carta oberta des de l'esquerra sobre Catalunya

Carlos Jiménez Villarejo
Exfiscal y activista político

CATALUNYA senyera


La crisi territorial que es viu a Espanya afecta Catalunya i amenaça d'estendre al conjunt del país així com a diversos països europeus. Els principals impulsors d'aquesta dinàmica són els partits nacionalistes conservadors que, aliats amb sectors que s'anomenen progressistes procedents de les classes mitjanes nacionalistes, porten preparant des de fa dècades un procés de ruptura cultural i política amb la resta d'Espanya.


La corrupció generalitzada dels governs nacionalistes, unida al desclassament d'una part del petit empresariat català després de la crisi de 2008, explica l'elecció de l'any 2012 per posar en marxa aquest procés de ruptura. El seu objectiu és aconseguir unilateralment la independència tot i no comptar ni tan sols amb el suport de menys de la meitat de la població de Catalunya malgrat l'ús massiu de recursos del Govern autònom en propaganda partidista.


Des del començament de la transició democràtica sectors importants de les esquerres espanyoles han adoptat una posició defensiva en el tema nacional, la qual cosa els ha portat a adoptar una actitud ambigua i fins i tot seguidista a mesura en què el problema s'ha anat aguditzant i el neoliberalisme les ha anat posant en una posició defensiva. L'explicació és complexa però en el nucli hi ha la convicció, que mantenen no pocs progressistes, que l'agenda nacional afavorirà una agenda progressista i democràtica a Espanya i, per extensió, també a Europa.


No obstant això una part molt important de les esquerres espanyoles, que va des de la socialdemocràcia fins a sectors d'inspiració anarquista passant per persones de tradició comunista, republicana i socialista d'esquerres, pensem que aquest plantejament està radicalment equivocat. La principal raó és que l'anomenat "problema nacional" no afecta regions pobres explotades per la metròpoli o sense drets polítics propis, sinó a les regions més riques d'Espanya que gaudeixen d'un elevat grau d'autogovern i que volen desentendre dels territoris més pobres del país de la mateixa manera que els països rics de la Unió Europea estan cancel·lant les polítiques de solidaritat amb els països del sud d'Europa. Les classes mitjanes amb elevat capital cultural, són les que estan en el nucli del projecte nacionalista però en cap cas les classes més desfavorides residents a Catalunya que s'oposen radicalment a ell per raons polítiques, econòmiques, culturals i familiars.


Això està portant a una substitució de la "qüestió social" per la "qüestió nacional" en l'agenda política, a una erosió dels ideals de solidaritat amb els sectors més desfavorits pels que sempre han lluitat les esquerres, al desenvolupament d'un pensament competitiu entre territoris i cultures ia una dinàmica de irracionalisme etno-lingüístic similar al que està succeint en altres països d'Europa. Pensem que seria un greu error seguir banalitzant la situació creada ja que pot afeblir a llarg termini els objectius que han vingut defensant les esquerres i persones progressistes i humanistes en general des de la segona meitat del segle XIX: l'agenda nacional no va afavorir l'agenda social i solidària sinó que la frenarà o fins i tot bloquejar.


Ens agradaria que ens donéssiu l'oportunitat de plantejar-vos directament aquestes i altres qüestions relacionades amb la situació creada a Catalunya. La Generalitat, que compta amb un pressupost de 30.000 milions d'euros, ve estant governada per partits nacionalistes des de fa tres dècades gràcies a un sistema electoral que afavoreix fortament el vot rural-conservador. A través dels mitjans de comunicació públics, exerceix un ferri control sobre l'opinió pública catalana desenvolupant un discurs victimista profundament fals que ha aconseguit calar en alguns sectors de les esquerres europees. Per tal de contrarestar aquesta mena de pensament únic pensem que és important establir un contacte directe amb grups polítics, mitjans de comunicació, sindicats i organitzacions socials progressistes europees per tal de transmetre una informació més completa i objectiva sobre el que està passant a Catalunya .


Per això un grup dos o tres companys vinculats des de fa molts anys a les esquerres espanyoles, estem preparant un viatge per diverses ciutats europees amb finalitat de realitzar trobades informatives aquesta propera tardor.


Carta conjunta de:


Carlos Jiménez Villarejo (Membre del grup impulsor de Podem)
Xavier Marín (Membre del Conseill Nacional del Partit dels Socialistes de Catalunya)
Francisco Frutos (Ex secretari general del Partit Comunista d'Espanya)

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH