divendres, 22 de febrer de 2019

Les revisions són clau per a la detecció precoç del càncer de pròstata i la supervivència dels pacients

|

Cancer pròstata ep

Augmenten les taxes de supervivència del càncer de pròstata (Europa Press)


Les taxes de supervivència dels pacients de càncer de pròstata són altes gràcies a la detecció precoç que es porta a terme a les revisions urològiques anuals, que permeten anticipar el diagnòstic i fer, com a conseqüència, que el tractament resulti més efectiu i tingui menys efectes secundaris.


El 90 per cent dels casos de càncer de pròstata, la incidència a Espanya se situa en 30.000 nous casos anuals, segons la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), es diagnostiquen a les consultes.


La importància d'acudir a revisions augmenta amb l'edat, ja que les probabilitats de patir aquest tipus de càncer s'incrementen als 50 anys. De fet, gairebé dos de cada tres casos de càncer de pròstata es detecten en majors de 65 anys, de manera que "és important conscienciar els homes en edat de risc", és a dir, entre 45 i 65 anys, segons ha indicat el oncòleg radioteràpic de GenesisCare, el doctor Gorka Nagore amb motiu de la celebració, aquest dissabte, del Dia Mundial de la Salut prostàtica.


Una revisió prostàtica és una revisió rutinària. Es porta a terme un examen físic, una analítica i una ecografia. Si fos necessari, es podria completar amb altres proves.


El càncer de pròstata és el tumor més comú entre els homes europeus i americans, per sobre del càncer de pulmó, el colorectal i el de bufeta. L'American Cancer Society (Societat Americana de Càncer) estima que un de cada set homes serà diagnosticat de càncer de pròstata en algun moment de la seva vida.


Una cosa que també incideix directament en la importància de les revisions és que igual que altres tipus de càncers, no produeix símptomes en les seves fases inicials. En fases més avançades de la malaltia, es poden presentar indicis, com urgència miccional, pèrdua involuntària de l'orina i dolor i coïssor durant la micció.


Encara que l'edat és el principal factor de risc d'aquesta malaltia, l'historial familiar és un altre agent de risc. Segons revela la SEOM, entre el 5 i el 10 per cent dels càncers de pròstata tenen un component hereditari. En aquest sentit, els homes amb un parent de primer grau, és a dir, pare o germà, diagnosticat amb aquest tipus de tumor tenen més possibilitats de patir la malaltia.


DIETA I ACTIVITAT FÍSICA


L'estat de la salut prostàtica pot dependre també d'altres factors, com cuidar l'alimentació. Estudis suggereixen que un consum elevat de greixos animals en la dieta pot influir en el desenvolupament de la malaltia. En general, les dietes riques en carns vermelles, àcid omega 3, suplements de zinc i pobres en vegetals, en particular en bròquil i la coliflor, es relacionen amb el desenvolupament de càncer de pròstata.


Per la seva banda, la ingesta de soja i productes derivats de la mateixa, el licopè, un antioxidant ric en el tomàquet, i el consum de més de 6 tasses de cafè al dia podrien ser factors protectors enfront de la patologia.


També ha d'augmentar l'activitat física i evitar hàbits poc saludables, com el tabaquisme o la Iñesta continuada d'alcohol. No obstant això, en el moment actual no existeixen recomanacions sòlides i definitives sobre el benefici dels canvis en l'estil de vida i el seu impacte en la salut prostàtica causa de l'absència de dades concloents.


No obstant això, únicament els inhibidors de l'enzim 5-alfa-reductasa, finasteride i Dutasteride, han demostrat una reducció d'un terç del risc del càncer de pròstata, a costa d'efectes secundaris, sobretot en l'esfera sexual i de la selecció de tumors més agressius en el cas de l'aparició final del càncer de pròstata.


LA RADIOTERÀPIA, UN TRACTAMENT EFECTIU


Una opció terapèutica per al càncer de pròstata localitzat és la radioteràpia interna o braquiteràpia, que ha demostrat resultats en un alt percentatge en casos en estadis inicials. "La mitjana de supervivència global i absència de metàstasi oscil·la al voltant del 98 per cent", segons ha conclòs el doctor Nagore en un estudi publicat a 'Radiotherapy & Oncology', de la Societat Europea d'Oncologia radioteràpica.


"El principal avantatge d'aquest sistema és la seva efectivitat en un temps més reduït, de tan sols un dia, ja que permet aplicar una dosi molt alta de radiació en una regió limitada de l'organisme sense que resulti danyat el teixit sa circumdant", com la bufeta, la uretra i el recte, ha explicat l'expert.


Hi ha un altre tractament radioteràpic extern emergent, el 'SBRT'. Algunes de les seves avantatges són gran precisió, capacitat de controlar el moviment de la pròstata durant tot el tractament i la reducció de la dosi de radiació que arriba als teixits sans. A més, destaca per la seva durada, ja que es realitza en cinc dies, davant de les diverses setmanes que dura el realitzat amb la radioteraia externa convencional.


ALTRES MALALTIES DE LA SALUT PROSTÀTICA


La salut prostàtica no només es refereix a la prevenció del càncer. A partir dels 40 anys, és molt freqüent que els homes puguin patir altres malalties relacionades amb la mateixa, com la hiperplàsia benigna de pròstata (HBP).


"Les dades són clares, la HBP és la patologia més freqüent de l'aparell genitourinari en l'home, que afecta més de 50 per cent dels homes de 50 anys i pot arribar a una prevalença del 88 per cent als 90 anys", ha indicat el doctor de l'Hospital Ruber Internacional de Madrid, Luis San José.


També es recomana als homes majors de 50 anys realitzar una revisió de salut prostàtica anualment per detectar l'afecció, fins i tot si no hi ha símptomes.


En la prevenció de l'aparició de HBP també influeix l'estil de vida. En concret, es es parla de l'alimentació, es recomanacions evitar els aliments picants i moderar o evitar la ingesta de begudes amb cafeïna o alcohol, a causa del efecte diürètic i irritant que posseeixen a nivell vesical, el que influeix negativament en la freqüència i urgència miccionals, així com en la nocturia.


A més, en el moment actual i com a norma general, s'accepta que per prevenir el desenvolupament i la progressió de la HBP és fonamental un bon control de la síndrome metabòlica i dels factors de risc cardiovasculars associats a aquest, com ara l'obesitat viaceral, la intolerància hidrocarbonatada, la dislipèmia i la hipertensió, tots ells involucrats en fenòmens d'inflamació crònica i proliferació cel·lular.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH