diumenge, 17 de febrer de 2019

Bankinter tornarà 40.000 euros a un client per informació defectuosa sobre la clàusula multidivisa

|


Bankinter oficina

Sucursal de Bankinter (Arxiu)


El Jutjat de Primera Instància número 96 de Madrid ha declarat nul·la la clàusula multidivisa inserida en un préstec hipotecari de Bankinter contractada per un matrimoni fa gairebé onze anys, condemnant a l'entitat a la devolució de prop de 40.000 euros més els corresponents interessos legals. També obliga el banc a pagar les costes causades en el procediment.


Aquest matrimoni va contractar, al gener de 2007, amb el banc, un préstec hipotecari multidivisa per import de 24.412 iens amb un contravalor de 153.000 euros.


"Exerciten acció d'anul·labilitat parcial del préstec hipotecari subscrit amb Bankinter, pel que fa a la clàusula multidivisa que conté el mateix per error / dol en el consentiment, per contravenir normes imperatives i prohibitives i la nul·litat parcial per manca de transparència de les clàusules", resa la sentència.


El magistrat declara que els fets que serveixen de base per a aquesta pretensió es refereixen a la "defectuosa" informació facilitada per l'entitat bancària sobre el funcionament i els riscos de la clàusula multidivisa. Segons apunta, no es va informar que les quotes i el capital variarien en el cas que la moneda estrangera patís una apreciació en relació amb l'euro o que aquest es devalués com a conseqüència d'això.


Tampoc es va realitzar una simulació amb els diferents escenaris potencials perquè els clients poguessin prendre consciència del risc que assumien, sinó que, per contra, es va indicar que es tractava d'un tipus de préstec favorable, assegurant que la referència Líbor beneficiaria en comparació amb l'Euribor.


"PERFIL ALTAMENT QUALIFICAT"


Bankinter va intentar eludir la seva responsabilitat derivada d'una defectuosa comercialització, escudant-se per a això en "el perfil altament qualificat" que ostenta el matrimoni, ja que tots dos són administradors solidaris d'una empresa que presta serveis informàtics i un d'ells té també un alt càrrec militar internacional a l'OTAN.


Això, però, "no vol dir que tinguin coneixements de mercats de divises, en matèria financera i d'inversió", a més que "no ha resultat acreditat que rebés en una moneda diferent de l'euro el seu salari quan es trobava desplaçat ni que per això pogués conèixer que el préstec hipotecari que havia contractat implicava un recàlcul constant de la seva quota ".


Unive Advocats, el despatx que ha portat el cas d'aquests clients, ha explicat que no hi ha constància que es lliurés documentació precontractural o es realitzaran simulacions d'escenaris diversos atenent a l'evolució del mercat de divises, on s'indiqués quina quantia podria arribar a la quota en casos d'apreciació o depreciació de la divisa respecte de l'euro i quines conseqüències podria comportar això.


"Després d'un temps abonant la quota pactada, els clients podien deure més capital que a l'inici", ha subratllat Unive Advocats, celebrant al mateix temps que les reclamacions davant els diversos jutjats prosperin "satisfactòriament" i les sentències favorables siguin cada vegada "més nombroses ".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH