dissabte, 31 de octubre de 2020

Multa de 17.000 euros a Jiménez Losantos per incitar a l'odi

|

Jiménez Losantos

Imatge d'arxiu de Federico Jiménez Losantos.


Multa de 17.000 euros al locutor Federico Jiménez Losantos per obrir el seu programa d'esRadio amb comentaris susceptibles de inicitar a l'odi contra els alemanys.


Així ho considera la Comissió Nacional de Mercats i la Competència (CNMC), que és l'organisme que ha imposat la sanció de "caràcter lleu" a l'empresa Libertad Digital.


En el seu programa del 3 d'abril, Losantos parlava de les actuacions judicials dutes a terme pel poder judicial alemany en relació amb Carles Puigdemont.


Segons l'organisme, es considera provat que el periodista va utilitzar expressions dins d'un discurs general de queixa, protesta, humiliació i indignació, que poden incitar a l'odi i a la discriminació per raó de nacionalitat.


L'organisme regulador recorda que segons l'article citat "la comunicació audiovisual mai podrà incitar a l'odi o a la discriminació per raó de gènere o qualsevol circumstància personal o social i ha de ser respectuosa amb la dignitat humana i els valors constitucionals, amb especial atenció a l'eradicació de conductes afavoridores de situacions de desigualtat de les dones".


La CNMC recorda que contra aquesta Resolució Llibertat Digital podrà interposar directament recurs contenciós-administratiu davant l'Audiència Nacional en el termini de dos mesos a partir del dia següent al de la notificació.


En la seva al·locució del 3 d'abril, reproduïda en l'expedient, el periodista es referia a la necessitat d'actuar davant la decisió dels tribunals alemanys de deixar en llibertat sota fiança a Carles Puigdemont.


"La bufetada que li va donar ahir la Unió Europea a Espanya no se l'ha donat a ningú. A cap país de la Unió Europea se li ha donat mai, mai, i és no entendre la gravetat del que passat ehhh, si no s'entén aquesta gravetat és impossible, els remeis que són necessaris perquè no es torni a repetir o, millor dit, perquè el que l'ha fet la pagui, és a dir, perquè Alemanya sàpiga, que és un país partit per la meitat, sàpiga que a Espanya no se li va a perdonar. Diran vostès, oi? el ratolí li ¡ui! el ratolí al gat li pot fer tota mena de malifetes, tota classe de malifetes. a Balears, ¡totes! a Balears hi ha com dos-cents mil alemanys d'ostatges. ¿a Baviera ?, bé a Baviera poden començar a esclatar cerveseries ", assenyala la transcripció en la que tot seguit s'insta a reaccionar.


La CNMC considera provat que Jiménez Losantos va utilitzar expressions dins d'un discurs general de queixa, protesta, humiliació i indignació, que "poden incitar a l'odi i a la discriminació per raó de nacionalitat".


LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ


En les seves al·legacions, Libertad Digital va argumentar que la imposició de la sanció proposada suposaria una lesió del dret fonamental a la llibertat d'expressió, ja que l'Administració no justifica com s'han sobrepassat els límits en l'exercici del dret.


Així mateix, considera que les declaracions no tenen per objecte incitar a l'odi per raó de nacionalitat, ni es van emetre amb aquesta intenció i que el comportament objecte del present procediment no és susceptible de ser sancionat pel tipus que es proposa, doncs és una conducta atípica .

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH