dissabte, 24 de octubre de 2020

Quim Torra, ara també restaurador?

Carmen P. Flores

Generalitat, Salu00f3 de Sant Jordi, pintures murals historicistesEn els últims temps, en uns casos per falta de recursos econòmics i en altres per ignorància, a Espanya, que compta amb un patrimoni cultural extraordinari, la majoria d'ell en mans de l'Església, es realitzen una sèrie de restauracions d'obres de art que ens porta a ser notícia a tot el món.


Un bon exemple d'aquests treballs el trobem, entre altres, en el realitzat a l'Ecce Homo de Borja, on una mestressa de casa, amb "nocions" de pintura -un curs a l'escola municipal de pintura- veient que la pintura del quadre estava una mica "vella", no se li va ocórrer millor idea, després de consultar-ho al rector, que dedicar-li unes quantes hores de treball no remunerat, per posar en pràctica el que havia après en el curs ràpid. El resultat final va ser un veritable desastre i una destrossa total d'una obra d'art d'uns quants segles.


Una cosa semblant va passar amb la restauració, també per una dona, del Sant Jordi d'Estella. La talla, tota una joia, necessitava amb urgència una posada a punt, i allà estava la veïna per donar-li una mà de pintura que va deixar el Sant Jordi tan ple de coloraines com les jaquetes de Sala Martín.


El castell de Matrera, que es troba a Villamartín, província de Cadis, construcció del segle IX, també va ser objecte d'una restauració, en aquest cas feta per professionals. El resultat ha deixat amb la boca oberta de l'ensurt als habitants del municipi. Molts cataloguen la restauració com un nyap, tot i que hi ha opinions per a tot.


No només a Espanya succeeix tot això, no. Un grup de treballadors del Museu del Caire, sense voler, va trencar la barba de la màscara mortuòria de Tutankamon quan l'estaven netejant. Què van fer? Enganxar-la amb una mica de resina. Evidentment, semblant nyap era més que visible. Tot es va fer amb bones intencions.


VISITA A PALAU


Ara, Quim Torra, fent de guia d'un grup de persones que estava de visita al Palau de la Generalitat: Quan van arribar al saló més important i representatiu, el de Sant Jordi, els sostres del qual compten amb unes frescos extraordinaris, el president per delegació, els va comentar als seus convidats que aquest saló no li agradava per les seves pintures. Segons ell, es veu una història estranya de Catalunya. Hi ha massa escenes dels Reis Catòlics que són a tot arreu. Alguna cosa caldrà fer. Els assistents els van riure la gracieta. És el president. A més, això de canviar la història de Catalunya, és una cosa que succeeix amb bastant assiduïtat.


El que ens té preocupats és si el mateix president pujat en una bastida, vol agafar els pinzells i transformar les pintures en quelcom més representatiu de Catalunya.


Per exemple, la cara de la reina Isabel Catòlica, vol canviar-la per la de Pilar Rahola? Per rei Ferran, té diverses opcions: Tony Albà que viu del momi, o en el millor dels casos, Lluís Llach. Les restes de personatges poden ser substituïts per l'elenc de palmeros que té en la seva cort celestial. Serà així més representatiu de la història de Catalunya?


Si les tres restauracions primeres que esmento estan fetes sense cap mala intenció, l'atrocitat -esperem que algú li pari les mans- que vol dur a terme "transformant" les pintures del saló Sant Jordi a no sé que, amb el fi malintencionat d'ensenyar els nens i no tan nens una història manipulada de Catalunya, l'obra que vol emprendre Torra, estaria feta amb tota la mala intenció del món.


Serà una broma que va voler gastar als seus visitants? Igual sí.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH