dimecres, 8 de abril de 2020

Willy Toledo, processat per un possible delicte contra els sentiments religiosos

|

Willy toledo en llibertat


El jutge del jutjat número 11 de Madrid ha acabat la instrucció de la causa per la qual s'investiga l'actor Willy Toledo per un possible delicte contra els sentiments religiosos i conclou que pot haver indicis de delicte, pel que demana a les parts que en un termini de 10 dies es pronunciïn sobre si ha d'haver judici oral.


Així consta en la sentència de continuació de la causa que investiga els missatges publicats per l'actor en el seu perfil de la xarxa social Facebook, entre ells: "Jo em cago en Déu i em sobra merda pa cagar-me en el dogma de la santíssima trinitat i virginitat de la Mare de Déu. Aquest país és una vergonya insuportable. Em pot el fàstic. Aneu a la merda. Visca el cony insubmís. Molt bones i molt espanyoles tardes", publicat a les 17.07 hores del dia 5 de juliol de 2017.


A l'altre missatge, del 12 d'octubre de 2015, afirmava: "Em cago en el 12 d'octubre, em cago en la festa nacional (jo em quedo al llit igual, ja que la música militar mai em va saber aixecar). Em cago en la monarquia", entre d'altres frases.


En la seva resolució, el jutge argumenta que "de les actuacions es desprèn que els fets objecte d'instrucció poguessin ser constitutius d'un delicte contra els sentiments religiosos", fent al·lusió a l'article 525 del Codi Penal.


Segons el magistrat "hi ha motius suficients per a la incoació del procediment abreujat i el pas a la fase intermèdia o de qualificació, de manera indiciària i provisional, com correspon a aquest moment processal i sense perjudici de la valoració probatòria que pogués efectuar-se després del judici oral, si el procediment arribés al plenari". En aquest sentit, afirma que "els missatges contenen frases potencialment ofensives per a la religió catòlica i els seus practicants".


El jutge recorda que, en les diligències policials consten altres dos missatges publicats en el perfil de Facebook de l'actor, els passats 14 de abril de 2017 i 6 de juliol de 2017, però "no considera que aquests missatges siguin constitutius de delicte, per contenir sengles crítiques enfront de determinades manifestacions religioses (les processons de setmana santa, en el primer missatge, i els dogmes de la immaculada concepció i la perpètua virginitat en el segon) ".


MANIFESTACIONS "GROLLERES"


"Les manifestacions de tots dos missatges es poden considerar dures, acerbes, aspres o grolleres, però es fa en el context d'una crítica a una confessió religiosa, han de considerar emparades per la seva llibertat d'expressió i, per això, excloses de l'àmbit del tipus penal esmentat", detalla.


El magistrat diferencia aquests missatges dels publicats el 5 de juliol de 2017 que "contenen, sense més, frases potencialment ofensives desproveïdes de tot sentit crític, ja que no s'enquadren en cap comentari relatiu a la religió esmentada, per contra, el primer missatge es referia a una decisió judicial relativa a un altre possible delicte contra els sentiments religiosos imputat a terceres persones, i el segon conté simplement una enumeració d'exabruptes, un dels quals es refereix de nou a l'esmentada religió ".


Per tot això, demana a les parts perquè en el termini de deu dies formulin escrit d'acusació, sol·licitant l'obertura del judici oral en la forma prevista per la llei o bé el sobreseïment de la causa, "sense perjudici que puguin excepcionalment sol·licitar la pràctica de les diligències complementàries que considerin imprescindibles per formular l'acusació ".


LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ


El lletrat de Toledo ha assegurat que aquestes expressions estan dins de la "sana crítica política", amb un "evident sentit satíric".


"En aquest país s'està criminalitzant la llibertat d'expressió, i el que és més greu, la llibertat de pensament", denuncia.


L'advocat argumenta que "el Codi Penal d'un Estat aconfessional no està per protegir cap religió" i lamenta que "en un Estat democràtic, en matèria de llibertat d'expressió, les formes pacífiques i no violentes no poden estar criminalitzades i amenaçades amb aplicació del codi Penal, l'única finalitat és la dissuasió sobre el seu exercici, promovent l'autocensura del que es diu i del que es pensa ".


L'actor que va arribar a estar en crida i cerca per no presentar-se a declarar i va ser detingut el passat 12 de setembre i va passar la nit als calabossos de la Comissaria de Moratalaz (Madrid). El 13 de setembre va arribar detingut al jutjat però finalment va quedar en llibertat provisional sense fiança i sense cap mesura cautelar a l'espera que finalitzés la investigació.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH