dissabte, 28 de març de 2020

El pagament del deute del Govern central allunya la igualtat salarial de la Policia i Guàrdia Civil amb els Mossos

|

Mosso gc pn

Mosso d'esquadra, guàrdia civil i policia nacional (Arxiu)


Policia Nacional i Guàrdia Civil porten mesos negociant una pujada salarial que els permeti apropar-se als sous dels que gaudeix la policia autonòmica catalana. No obstant això, lluny d'assolir l'anhelada equiparació salarial, els cossos estatals han vist com aquesta setmana el Govern català ha anunciat que l'executiu central saldarà amb els Mossos d'Esquadra una "deute" de 700 milions d'euros.


En concret, el Ministeri d'Hisenda i el Govern de la Generalitat han arribat a aquesta setmana un principi d'acord pel qual l'Executiu central es compromet a saldar 1.459 milions dels 7.600 milions de deute pendents amb Catalunya en quatre anys.


Així ho va anunciar el passat dimarts el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que va explicar que dels 1.459 milions de deute que s'ha acordat saldar, 700 milions es refereixen a l'acumulat amb els Mossos d'Esquadra i es transferiran en l'exercici 2019-2022 . Un acord que va ser confirmat per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.


Sobre el deute que se salda amb els Mossos, Aragonès ha valorat "les moltes funcions" que fa aquest cos, entre elles, la de Policia "antiterrorista", en un moment, "en què estem en alerta 4 sobre 5". Al principi, aquests diners s'invertirien per c Construir noves instal·lacions per a la policia catalana i renovar infraestructures ja existents. També per augmentar el pagament de retribucions del cos de mossos.


UNA EQUIPARACIÓ SALARIAL QUE NO ARRIBA MAI


La notícia es produeix just quan Policia i Guàrdia Civil estan a punt de rebre de forma efectiva el seu primer increment salarial després de mesos de mobilitzacions per intentar corregir la desigualtat amb uns Mossos d'Esquadra que cobraven uns 500 euros mensuals més de mitja per a ocupacions i escales similars.


Les associacions professionals de guàrdies civils han demanat immediatament que es tingui en compte en l'acord d'equiparació salarial dels Cossos i Forces de Seguretat l'augment de sou previst per als Mossos d'Esquadra. Així s'han pronunciat l a Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC), l'Associació d'Escala de Suboficials de la Guàrdia Civil (ASOS-GC), la Unió d'Oficials (UO), UniónGC , l'Associació Pro Guàrdia Civil (APROGC) i l'Associació Professional de Caporals.


El portaveu de l'AUGC, Juan Fernández insisteix que "es tracta que no es generin policies de primera i de segona". Per això, en un comunicat conjunt reclamen al secretari d'Estat de Seguretat la convocatòria urgent de la Comissió General de Seguiment de l'acord d'equiparació salarial.


Expliquen que adopten aquesta decisió "després de les notícies que afirmen l'existència d'un acord entre el Ministeri d'Hisenda i la Generalitat de Catalunya en matèria econòmica pel que el Cos de Mossos d'Esquadra rebrà en quatre anys la quantitat de 700 milions d'euros , 150 dels quals es farien efectius ja en els pressupostos generals de l'Estat de 2019 ".


En aquest sentit, exigeixen al Ministeri de l'Interior que "de tirar endavant els pressupostos generals de l'Estat amb aquesta partida de 150 milions d'euros per Mossos d'Esquadra que la mateixa quantitat destinada a retribucions tant bàsiques com complementàries, hores extres, productivitat, etcètera sigui aplicada directament a la plasmada per 2019 en l'acord d'equiparació salarial ".


Les associacions de guàrdies civils estimen que aquest increment s'ha de fer de manera proporcional al nombre d'efectius entre els cossos i que "es realitzaria en virtut de la clàusula vuitena de l'acord tota vegada que no s'ha posat en marxa cap mesura legislativa que eviti la desigualtat retributiva".


Igualment demanen que l'auditoria externa que analitza les diferències retributives entre les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i Mossos d'Esquadra tingui en compte els increments en els pressupostos de la Generalitat de Catalunya destinats a retribucions dels mossos en el cas que arribin a plasmar-se en els pressupostos generals de l'Estat de 2019 i aquests siguin aprovats.


INTERIOR ANUNCIA RESULTATS PER A OCTUBRE


El director general de la Policia, Francisco Pardo, ha afirmat aquesta setmana que a l'octubre "es veuran els fruits de la col·laboració i treball" amb les organitzacions sindicals policials per aconseguir l'equiparació salarial amb altres cossos.


Durant la seva intervenció en un acte amb motiu del Dia de la Policia Nacional celebrat dijous passat a Almeria, Pardo ha sostingut que és "gratificant" que el proper mes comenci la "consecució d'una de les principals reivindicacions" dels cossos i forces de seguretat de l'Estat.


"Una reclamació justa, que ha estat escoltada, que serà complerta, que està sent complerta", ha afegit Pardo, que ha assegurat que les nacions són "forts en la mesura en què tenen institucions fortes", consolidades, útils i estimades com la Policia Nacional.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH