dissabte, 26 de setembre de 2020

Les malalties del cor van causar prop de 70.000 morts a Espanya el 2017

|

Malalties corazu00f3n ep

Aquest dissabte s'ha celebrat el Dia Mundial del Cor (Europa Press) '


Cada any moren 17,5 milions de persones al món a causa d'una malaltia cardiovascular, i s'estima que la xifra ascendirà a 23 milions el 2030, segons dades publicades per la Fundació Espanyola del Cor (FEC).


Així, segons les últimes estadístiques de 2017, a Espanya van morir per causa cardiovascular més de 32.000 persones per infart de miocardi i aproximadament 37.000 per altres problemes similars associats a la salut del cor.


Davant d'aquestes xifres, el Centre Integral de Malalties Cardiovasculars (HM CIEC) ha ofert, amb motiu del Dia Mundial del Cor, que s'ha celebrat aquest dissabte, una sèrie de pautes per reconèixer un esdeveniment cardiovascular a casa, així com recomanacions per afrontar-lo de la manera més segura i poder prevenir-los a través d'una vida saludable.


Un esdeveniment cardiovascular és l'aparició d'un problema que afecta el cor o la circulació de la sang i que, a més, és greu (pot comprometre la vida o amenaçar-la) i apareix de forma sobtada o en pocs dies. Les crisis d'angina de pit i l'infart de miocardi entren dins d'aquesta denominació.


Segons explica el cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari HM Sanchinarro, Julio Osende, els principals símptomes pels quals una persona normal pot intuir que està patint un esdeveniment cardiovascular en el seu domicili fan referència a l'aparició de dolor al pit, sobretot si és amb sensació d'opressió o cremor, associat a malestar o fatiga, que de vegades s'acompanya de dolor en els braços i / o en la part anterior del coll o la mandíbula.


"La intensitat del dolor no ha de ser molt alta necessàriament, però si és freqüent, s'associa a un canvi a pitjor en l'estat general, amb suors, nàusees i sensació de gravetat percebuda pel pacient. Tot això pot ser de durada variable , però el que cal tenir en compte és que encara que el dolor cedeixi en uns minuts, això no vol dir que sigui poc greu ", comenta Osende.


SÍMPTOMES I SOLUCIONS


Un cop identificats els símptomes o una sensació similar, s'ha de cessar qualsevol activitat física, seure i organitzar un trasllat a un servei d'urgències per poder ser valorat. "És millor contactar immediatament amb un servei d'Urgències i explicar el percebut, per poder organitzar l'assistència. No és recomanable organitzar el trasllat per compte propi, el millor és calmar-se i sol·licitar l'ajuda urgent", recomana.


Osende també destaca la importància que té l'entorn que envolta al subjecte que pateix l'esdeveniment cardiovascular. "Les persones que siguin testimoni d'un possible problema d'aquest tipus han de d'ajudar a que el pacient estigui tranquil, assegut i contactar amb un servei d'atenció urgent per rebre ajuda, tranquil·litzant al pacient mentre arriba l'ajuda", assevera l'especialista de HM CIEC.


De la mateixa manera, el doctor recorda que també es poden produir situacions que portin a confondre els símptomes d'un esdeveniment cardiovascular. "Els mals de estructures com l'esòfag o el mal de l'hèrnia de hiatus (quan una part de l'estómac es troba al tòrax en comptes d'estar a l'abdomen) poden semblar-se als dolors dels esdeveniments cardiovasculars", assenyala.

En aquest sentit, l'especialista d'HM CIEC ofereix un recurs que pot fer llum davant un moment de dubte. "Els dolors aïllats lleus 'a punta de dit' o que augmenten al tocar-se, generalment no són suggestius d'indicar problemes greus", apunta Osende.


DIETA SANA, EXERCICI I PES ADEQUAT


Un cop explicats els símptomes i la forma d'actuar, l'especialista incideix en la importància de la prevenció com a "millor mesura" per evitar aquests esdeveniments cardiovasculars. Osende assenyala que, per ordre d'importància, la principal mesura de prevenció és no fumar, mantenir uns nivells de colesterol baixos (especialment del colesterol LDL), fer una dieta sana amb pocs greixos d'origen animal, fer exercici de forma regular (almenys unes 3 hores a la setmana), i mantenir un pes adequat.


"Com en totes les patologies existeixen individus amb major predisposició a patir un episodi cardiovascular. Les persones amb diabetis, les persones amb familiars directes que hagin tingut problemes cardiovasculars (sobretot si ho han tingut abans dels 65 anys o si tots dos progenitors ho han tingut) i els individus amb sobrepès i / o vida sedentària. aquest grup d'individus ha de saber que tenen més predisposició per patir aquest tipus de problemes i han de per tant fer més èmfasi en la prevenció ", resumeix Osende.


Pel que fa a possibles formes de cuidar el cor, el cap de la Unitat de Cardiologia Clínica de l'Hospital La nostra Senyora del Rosari, Antonio Álvarez-Viéitez, recomana menjar almenys cinc racions de vegetals al dia, així com descartar els aliments processats. "Sobretot perquè, d'aquesta manera, podem limitar el sucre i la sal que consumim, dos dels ingredients més perjudicials per a la salut cardiovascular juntament amb els greixos, el tabac i l'alcohol", afirma.


Un altre dels aspectes que considera "bàsic" és vigilar la tensió arterial cada sis mesos a partir dels 40 anys, i amb més freqüència si es té tendència a la hipertensió. "Hem de saber que la pressió arterial elevada afecta el cor provocant un augment del gruix de les seves parets i originant una disminució del reg al miocardi, insuficiència cardíaca i arítmies", argumenta l'expert.


SITUACIONS D'ESTRÈS I PREVENCIÓ


A més, les persones amb predisposició a patir un esdeveniment cardiovascular també han de tenir en compte situacions exògenes que, "encara que en la majoria dels casos no ha de desencadenar un problema d'aquesta índole, de vegades poden ser determinants en derivar en situacions de estrès ", diu Osende.


"Així, davant un estrès sobtat (terratrèmols, accidents de trànsit) o altres situacions més freqüents, com als espectadors de partits de futbol o altres esports, s'han descrit un augment de l'aparició d'aquest tipus de problemes. Menys freqüent és que es donin associats a esforços intensos o molt prolongats, però pot ocórrer ", adverteix el cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari HM Sanchinarro.


Tal com explica Álvarez-Viéitez, el motiu és que l'alliberament d'hormones d'estrès en el torrent sanguini augmenta la probabilitat d'atac cardíac i mort sobtada. "Tant és així que hi ha estudis que reflecteixen que un percentatge que oscil·la entre un 15 i un 30 per cent dels pacients ingressats per parada cardíaca hauria estat víctima d'estrès sever prèviament", indica el cardiòleg.


Al final, ofereix una sèrie de recomanacions per prevenir l'estrès: "Res millor que passar temps lliure en la naturalesa, gaudir dels amics, seure en silenci i meditar o concentrar-se en la respiració, o llegir un bon llibre".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH