Foment obre un termini de tres mesos perquè les VTC presentin reclamacions al Decret

|

Mani VTC madrid ep

Manifestació de VTC a Madrid (Europa Press)


Les empreses de vehicles de lloguer amb conductor (VTC), les que presten servei per a firmes com Uber i Cabify, compten amb un termini de tres mesos per a presentar reclamacions davant del Ministeri de Foment pel Decret aprovat aquest divendres, la norma que dins quatre anys els suprimirà l'habilitació per donar servei urbà, el seu principal negoci i amb el qual competeixen amb el taxi.


Aquest termini de reclamacions davant l'Administració ha arrencat ja, atès que comença a comptar de l'entrada en vigor de Reial Decret Llei, és a dir, un cop s'ha publicat aquest dissabte al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).


Així s'estableix en el propi text legal, que indica els passos a seguir en el cas que els propietaris de les al voltant de 11.200 llicències VTC existents considerin que el termini de quatre anys que la llei els atorga abans de suprimir la seva capacitat de donar servei urbà no fos suficient per amortitzar-les.


En el cas que es reconegui una indemnització complementària, aquesta no s'abonarà en forma de compensació econòmica, sinó en temps de moratòria addicional i per un període màxim de dos anys més.


Els titulars de VTC hauran de dirigir les seves reclamacions dins de l'esmentat termini de tres mesos, amb la corresponent justificació i documentació, davant la Direcció General de Transports Terrestres del Ministeri de Foment, que les resoldrà en el termini de sis mesos.


En el cas de les milers de llicències VTC que estan pendents de concessió per via judicial, entre 6.000 i 9.000 autoritzacions, el termini per reclamar i la moratòria comencen a comptar des del dia que siguin atorgades.


La resolució de la Direcció General de Transports posarà fi a la via per a reclamar per via administrativa. En el cas de la via judicial, si bé Foment assumeix que es presentaran recursos, el mateix titular del Departament, José Luis Ábalos, va indicar el divendres, després de l'aprovació de la nova norma, que es tracta d'un decret "blindat jurídicament".


El Ministeri considera que la moratòria de quatre anys que la nova legislació dóna als VTC abans de suprimir l'habilitació de transport urbà és un termini suficient per amortitzar la llicència.

A més, argumenta que les llicències no se suprimeixen o s'expropien, només canvien les seves condicions i seguiran existint per donar servei interurbà o per a sol·licitar nova autorització per a l'urbà.


SEGONA LLICÈNCIA I CONDICIONS DE SERVEI


La nova norma obre tot i això porta a que a partir d'aquests quatre anys, i el termini addicional per a les que recorrin i aconsegueixin més temps, els ajuntaments suprimeixin el nombre de VTC que considerin en els seus territoris.


Un cop conclogui la moratòria, per a realitzar trajectes urbans, les VTC hauran de demanar una nova autorització de servei dins d'una mateixa ciutat als corresponents ajuntaments.


Aquests ajuntaments podran disposar el nombre d'autoritzacions que donen, bé en funció de la proporció d'una per cada trenta taxis que es va fixar en 2015 i actualment està àmpliament sobrepassada, o de la que aquestes administracions decideixin. Això en la pràctica suposarà la desaparició de milers de llicències urbanes actuals.


De moment, i una vegada que el Decret Llei ha entrat en vigor, les comunitats i els ajuntaments poden entrar ja a regular i gestionar el servei dels VTC en els seus territoris de la mateixa manera que fan amb el taxi.


Així, tot i que encara no poden reduir el nombre d'aquests cotxes en servei, poden decidir sobre les seves condicions de precontractació, sobre recorreguts mínims i màxims, horaris i fins i tot les característiques tècniques dels seus vehicles.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH