diumenge, 25 de agost de 2019

Orania, el poble de Sud-àfrica només per a blancs

|

Orania mercat 01102018 Mercat a Orania.


L'apartheid, sistema de segregació racial establert com a política discriminatòria legalitzada pel govern de Sud-àfrica fins a principis dels anys noranta, encara segueix vigent a Orania, una regió del país en què només habiten persones de raça blanca.


El 1990 els afrikaners adquireixen mitjançant una subhasta el territori abandonat que es troba a mig camí entre Ciutat del Cap i Pretòria. La seva idea, segons defensen, era la de crear una comunitat afrikaner, basada en principis cristians, amb la finalitat última d'aconseguir l'autodeterminació.


Els afrikaners són descendents d'holandesos que van arribar a Ciutat del Cap al segle XVII, encara que també d'alemanys i francesos hugonots. Que, malgrat els seus diferents idiomes i països d'origen, van acabar per agrupar-se sota una mateixa cultura i identitat.


El nacionalisme afrikaner que promouen neix al XIX a Sud-àfrica i defensa la unitat de totes les persones de raça blanca que parlen afrikaans -llengua que deriva del neerlandès i que ha anat incorporant elements indígenes africans-. Es pot dir, a més, que són els únics colonitzadors que van trencar amb les seves arrels encara continuen vanagloriant de tenir origen europeu.


Vista ocell Orania 1

Orania a vista d'ocell.


Orania, situada a la regió de Karoo a les ribes del riu Orange, a la província de Cap Nord, va ser fundada per Carel Boshoff, -gendre d'Hendrik Verwoerd, primer ministre de Sud-àfrica entre 1958 i 1966, considerat com un dels impulsors del apartheid-, només uns mesos després de l'abolició de l'apartheid i de la sortida de presó de Nelson Mandela.


L'objectiu de Boshoff era "crear un lloc on els afrikaners puguin desenvolupar-se sense la discriminació econòmica del 'Black Economic Empowerment' i preservar la seva llengua i la seva cultura", explica Sebastiaan Biehl, habitant de Orania, a Catalunyapress.


En l'actualitat, el poble compta amb un govern local independent i com a tal té control sobre les seves pròpies institucions, com ara escoles, serveis socials i museus, i fins i tot té la seva pròpia moneda, el "ora".


Cartell Orania 2

Cartell de benvinguda a Orania.


La posició oficial, que manifesta a aquest diari l'Ambaixador de Sud-àfrica a Espanya, Lulama Smuts Ngonyama, és que d'acord a la constitució del país, es respecta el dret d'Orania a constituir-se com municipi, però no se li dóna el dret de la autodeterminació.


"Són part de Sud-àfrica i, per tant, estan subjectes a les lleis i la Constitució del país", explica l'Ambaixador Ngonyama, que a més recorda que els habitants d'aquest territori només representen a una minoria del poble afrikaner, ja que la immensa majoria d'afrikaners que viuen al país, recalca, "s'han integrat en la societat sud-africana".


PER QUÈ ORANIA?


Però, per què aïllar-se en un territori? Com neix aquesta idea? Sebastiaan, que habita allà amb la seva família, explica que durant els anys vuitanta, molts líders afrikaner van començar a albirar que el sistema polític vigent llavors "no era sostenible", i que per tant havia de buscar una solució per "assegurar el futur de la seva poble ". És així com neix la idea d'establir-se en un territori autònom per als afrikaners.


"Si s'observa el col·lapse dels símbols, monuments, idioma i tradicions afrikaner, es constata que només poden viure si ocupen el seu propi territori on la seva llengua, cultura, tradicions i creences es protegeixin, s'expandeixin i practiquin en tota la seva extensió sense discriminació" , sosté Biehl.


Sobre la idea inicial de la comunitat d'aconseguir l'autodeterminació, Biehl explica que no és un objectiu per al futur immediat. "Preferim una autonomia substantiva. No sabem que ens espera en el futur una Sud-àfrica desintegrada ", postil·la.


Segons les xifres que la pròpia comunitat proveeix, la població d'Orania és d'uns 1600 habitants, entre ells 300 nens. Però quin és la seva forma de vida? Hi ha uns 160 negocis i dels empleats, la majoria es dedica al sector serveis. Un 27% es dedica al comerç, un 10% a la construcció, un altre 10% l'educació i al voltant del 8% a l'agricultura.


Els pilars de la seva economia són l'agricultura i el turisme. Així, defensen l'agricultura sostenible, de la qual destaca una important plantació de nous pecanes, que exporten a la Xina. Encara que gran part dels ingressos prové dels visitants. Tal és així, que compten amb un hotel de quatre estrelles.


Bustos Orania

Monument als ideòlegs de l'apartheid, entre ells Hendrik Verwoerd, en Orania.

APARTHEID A ORANIA


Encara que Biehl nega que Orania promogui el 'apartheid', i defensa que el propi fundador del territori, Carel Boshoff va rebutjar ja en la dècada dels 80 aquest sistema de segregació i les seves pràctiques laborals que, segons ell, "sovint continuen en l'economia rural ", la realitat és que a Sud-àfrica segueix existint un territori només per a blancs.


"És una mala concepció dir que l'apartheid contínua en Orania", sosté, tot i que justifica que viure "una minoria marginada sota una majoria tampoc era una solució".


Afirmació que xoca amb la realitat, si un arriba al territori i es troba amb un monument als "herois de l'apartheid", entre ells, el mateix ideòleg del moviment, Hendrik Verwoerd, així com altres bustos dels impulsors del règim racista blanc.


Per què és positiu viure apartats? "Vivim en pau i amb seguretat, preservem el nostre idioma, història i cultura, tots els afrikaners tenen feina, els nens poden jugar on vulguin. És una comunitat basada en els valors ", explica, ja que segons aquest habitant de Orania, tot just és possible a la resta del país.


Un lloc en el qual la segregació racial continua, i en el qual només es parla afrikaans. ¿Continua o no el 'apartheid' a Sud-àfrica?

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH