diumenge, 25 de agost de 2019

Les malalties pulmonars no deixen d'augmentar i cada vegada afecten més dones

|

Enfermedadespulmonares


La prevalença de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) segueix augmentant a Espanya, especialment entre les dones, i, lluny de millorar, la taxa de diagnòstic segueix empitjorant, segons les noves dades de l'estudi 'EPI-SCAN II' comentats pel cap del servei de Pneumologia de l'Hospital La Princesa de Madrid, Julio Ancochea.


L'expert s'ha pronunciat així amb motiu de la celebració de la vuitena edició de 'NeumoChiesi', titulada 'Actualització en Pneumologia 2018: una mirada al futur', organitzada per Omniprex S, amb l'aval científic de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia toràcica (SEPAR) i el patrocini de Chiesi.


Precisament la MPOC va ser un dels temes centrals de la trobada, igual que l'asma. I és que, aquesta malaltia segueix sent una "gran desconeguda" tot i que hi ha més de dos milions de persones afectades a Espanya, amb edats compreses entre els 40 i els 80 anys, i la seva incidència no deixa d'augmentar. En concret, segons els resultats preliminars de l' 'EPI-SCAN II', ja afecta el 11 per cent de la població, dels quals el 9 per cent ja són dones.


"Són xifres preocupants, més encara si tenim en compte els últims estudis que assenyalen que les nenes estan començant ja a fumar abans que els nens", ha recalcat el doctor Ancochea, per alertar que, a més, si en el treball 'epi- SCAN I 'la taxa de infradiagnòstic se situava en el 73 per cent, el percentatge ja sembla haver augmentat fins al 80 per cent.


Una de les raons que, al seu parer, pot explicar l'elevat infradiagnósticos és l'escassa utilització de les espirometries en les consultes d'Atenció Primària, ja que no s'estan realitzant de forma homogènia a tot Espanya i perquè molts metges de família segueixen realitzar aquesta prova als pacients que estan en risc de patir MPOC.


"Tenim el millor programa de trasplantament pulmonar del món, però som incapaços de realitzar espirometries a tot Espanya, el que no deixa de ser una paradoxa. L'Atenció Primària ha de implicar-se més en la difusió d'aquesta malaltia que mata cada any 18.000 persones i que segueix sent una gran desconeguda ", ha argumentat el doctor Ancochea.


ELEVAT INFRA I SOBREDIAGNÒSTIC DE L'ASMA


De la mateixa opinió s'ha manifestat el cap del servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Lucus Augusti de Lugo, Luis Pérez de Pla, qui ha informat que, en el cas de l'asma, els serveis d'Atenció Primària també haurien de fer un major esforç per detectar els casos lleus i derivar eficaçment a l'especialista els greus.


I és que, segons han comentat, el 20 per cent dels pacients que li deriven a la seva unitat per asma no la pateix, si bé això sol ocórrer en la resta d'Espanya, ja que hi ha tant un elevat infradiagnòstic com sobrediagnòstic. "Moltes crisi d'ansietat són tractades com asma i no ho són, per això és important que es coneguin bé els símptomes per tractar-lo adequadament", ha postil·lat.


L'asma afecta actualment a un de cada 20 nens a Espanya ia un de cada 25 adults i, encara que no és mortal, sí que pot arribar a ser invalidant si no es tracta bé. De fet, amb un tractament adequat els pacients solen poder fer una vida normal, sempre que no l'abandonin, cosa que, segons ha avisat el doctor Pérez de Llano, fa el 50 per cent dels asmàtics lleus.


"Estem en un moment que podem considerar com una petita revolució en l'abordatge de l'asma, inclosa la greu, perquè gràcies als nous tractaments es pot controlar en la majoria dels casos. No obstant això, hem d'incidir en els serveis d'Atenció Primària per creuen sistemes d'alerta de pacients asmàtics i que els casos greus sempre siguin abordats per experts ", ha tancat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH