divendres, 15 de novembre de 2019

La Interventora de la Generalitat va negar les despeses per al referèndum il·legal de l'1-O

|


Referèndum 1octubre ep

Recompte de vots l'1 d'octubre de 2017 (Europa Press)


La Guàrdia Civil ha reclamat al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona el lliurament immediata per part de la Intervenció General de la Generalitat de factures relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre fins ara no facilitades. La sol·licitud s'ha realitzat després que els agents hagin comprovat que no es van remetre factures vinculades amb l'organisme de promoció internacional, Diplocat, i relacionades en concret amb el pagament de despeses dels observadors que es van desplaçar a Catalunya per als comicis declarats il·legals.


L'Institut Armat retreu a la interventora Rosa Vidal que no participés "de manera clarificadora" en resposta a diverses de les qüestions que se li van plantejar ia les que va respondre de forma genèrica sense determinar si les activitats finançades van estar o no dotades amb partides pressupostàries públiques. En la resposta que va aportar, va especificar que el Departament d'Afers Exteriors havia dotat al Diplocat d'1,5 milions per finançar les seves despeses de funcionament i va especificar que no disposava de "tota la informació" sobre la destinació d'aquests fons.


La partida sospitosa, identificada amb el número D / 442723000/2310, afecta actes directament relacionats amb el finançament de la presència d'experts durant els comicis, que segons els càlculs dels investigadors va superar els 300.000 euros. No obstant això, les factures de la Intervenció s'ometien una activitat per import de 64.654 euros.


Per seguir el rastre d'aquestes despeses ocults, la Guàrdia Civil ha hagut d'acudir al sistema de recepció de factures electròniques de la Generalitat on ha descobert imports fins al moment desconeguts. Inclou diversos d'ells a manera d'exemple en l'informe. Els indicis recollits el porten a sol·licitar al jutge que ordeni a la Intervenció que faci "lliurament immediat" de totes les factures que apareixen en aquestes activitats.


També vol conèixer a quines partides pressupostàries es van repercutir totes elles i per quin import total. Aclareix que si no es van vincular a cap despesa pública, la Generalitat haurà d'aclarir "com i d'on es van pagar i quin paper va desenvolupar la Intervenció envers aquestes factures". També els motius pels quals "no es fa cap menció a elles en el seu primer informe en contestació al manament que es va efectuar al setembre".


Els agents estan també desconcertats davant d'una duplicitat en la numeració de les partides. La ja esmentada D / 442723000/2310 figura en els pressupostos de dos organismes diferents: el Diplocat i el Departament de Relacions Exteriors.


LA INTERVENTORA VA NEGAR LES DESPESES DE L'1-O


El juny passat, el jutge que instrueix aquesta causa sobre les estructures per a la independència, estretament vinculada a l'1-O, va incloure com investigada a la interventora Vidal, la persona que va certificar que el Govern no havia gastat ni un euro en l'1-O . El magistrat va entendre que ha tractat d ' "impedir" que es conegui el cost públic de la consulta.


La imputació es va produir després que contestés a diversos requeriments remesos per Hisenda que en cap departament constaven despeses de preparació o execució del referèndum, una afirmació que per al magistrat és contrària a "les més elementals regles de la lògica". Segons l'opinió del magistrat, la interventora "hauria d'haver facilitat un llistat comprensiu dels donants i contribuents amb les seves respectives quanties"."És per això que no havent-se facilitat cap informació justificativa de les despeses generades per la consulta, abans al contrari tractant d'impedir el coneixement de la mateixa i davant l'existència d'evidències sobre la realitat i de la despesa i la utilització de fons públics, hagi de acudir-se a altres mitjans d'investigació ", sostenia el jutge en el seu acte.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH