Els Advocats de Família volen una reforma civil i processal per acabar amb la desigualtat judicial

|

divorci 2


La presidenta de l'Associació Espanyola d'Advocats de Família (AEAFA), María Dolores Lozano, ha reclamat, un cop més, la creació de jutjats especialitzats i independents en la matèria, alhora que una reforma "civil i processal" de tot el Dret de Família a Espanya, ja que "mentre no s'arregli hauria una justícia de primera i una altra de segona", depenent de la ciutat o municipi en què viva.


En aquest sentit, Lozano, en una entrevista a Europa Press, ha exposat com a principals reclamacions des de l'Associació i dels advocats de família "la creació d'una jurisdicció de Família, amb una reforma integral de la distribució dels jutjats així com de la forma d'abordar els assumptes de família i menors, amb jutjats especialitzats i independents i amb suficient dotació de mitjans".


A més, considera necessària una "reforma civil i processal" de tot el Dret de Família a Espanya, doncs, segons adverteix, "mentre no s'arregli hi haurà una justícia de primera i una altra de segona, ja que només hi ha jutjats especialitzats en capitals de províncies i determinades ciutats ", de manera que" no es resolen els assumptes de la mateixa manera, eficàcia i criteri ". Segons la seva opinió, aquesta situació provoca "desigualtat entre els ciutadans davant la llei".


En aquest context, Lozano ha lamentat que a Espanya els jutges de Família "no reben una formació especialitzada, sinó que es formen ells amb la matèria que van veient".


Durant el desenvolupament de les jornades s'han intentat abordar temes d'actualitat, centrant-se aquesta edició en el règim de separació de béns, una qüestió important en la àmbit econòmic dels esposos. A més, s'ha aprofundit en la influència de les terceres persones o noves parelles dels progenitors en els fills, és a dir, les relacions familiars que es produeixen després d'una crisi familiar.


Sobre aquests assumptes, Lozano ha explicat que els padrastres o madrastres "vénen a formar part de la relació familiar" i, en aquest aspecte, "pot influir en l'educació dels nens", així com en altres qüestions de caràcter econòmic com la pensió alimentària dels menors o l'ús i gaudi de l'habitatge familiar.


NOVES RELACIONS I CANVIS A LA SITUACIÓ ECONÒMICA


En aquest sentit, ha afegit que la presència d'una tercera persona o nova relació pot fer canviar la situació econòmica d'una separació entre dues persones. Per exemple, ha explicat que l'obligació de pagar una pensió alimentació a un nen correspon a un pare o una mare, si bé les despeses derivades de l'ús i gaudi de l'habitatge disminueixen per la presència d'una tercera persona.


Quan es calcula la pensió d'un nen, es tenen en compten les despeses directes i indirectes necessaris. Entre els primers, estan l'alimentació, les despeses escolars, roba, oci. En els indirectes s'inclouen la proporció corresponent al menor en el lloguer de l'habitatge oa la hipoteca si n'hi ha, la llum, la comunitat. És a dir, aquests despeses indirectes han de calcular entre les persones que viuen a la casa, inclòs el nou ocupant de la mateixa.


"Si per fixar una pensió s'ha tingut en compte que són tres persones, una mare i dos fills, i de sobte entra una persona més en la unitat familiar, ha d'existir una nova distribució i les despeses i la nova parella ha de contribuir a afrontar-los", ha comentat Lozano, que ha precisat que la part corresponent als nens disminueix.


A més, ha exposat que normalment l'únic bé d'un família és l'habitatge i "normalment" amb la càrrega hipotecària. "El que surt de l'habitatge, si no s'ha venut o no s'ha arribat a un acord perquè se la quedi un dels dos cònjuges, ha de pagar hipoteca i totes les despeses derivades de la propietat".


Hi ha situacions que a vegades "freguen l'abús del dret", ja que en l'habitatge "viu una tercera persona" fent ús i gaudi sense assumir cap despesa, situacions que generen "conflictivitat i intensifica la crisi familiar", sobretot, si la propietat és només d'un dels dos i sobre afronta la hipoteca al complet sense viure-hi.


Per evitar situacions, Lozano considera oportú "abordar una reforma de l'article 96 del Codi Civil".


A més, ha afegit que l'ús de l'habitatge va de la mà de la custòdia, es a dir, "qui té la custòdia té l'ús i gaudi de la casa", discutint-de vegades la custòdia "perquè es necessita l'habitatge".


CANVIS EN ELS NENS


D'altra banda, Lozano ha abordat durant l'entrevista concedida a Europa Press l'entrada de les noves parelles dels progenitors en les relacions familiars. Així, ha exposat que les crisis familiars, que comporten la separació o divorci, produeixen "canvis" en els nens i si no són portades "de manera tranquil·la poden produir seqüeles".


"Els nens accepten gairebé tot amb naturalitat, però si els canvis són introduïts de forma pausada", ha indicat, separant-lo dels casos en què una tercera persona "irromp" en la relació i provoca una separació traumàtica del matrimoni, sent perjudicial per a els nens perquè "no ho entenen i no els ha donat temps a acceptar la separació i la introducció d'una nova persona, el que produeix rebuig i agreuja el conflicte".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH