dissabte, 15 de agost de 2020

L'Internet de les Coses (IOT) substitueix la feina de professionals i el tracte personal

|

Internet de les coses


L'evolució de la tecnologia i la seva aplicació pràctica obre un nou capítol en la història de la nostra societat. L'Internet de les Coses (IOT) ja amenaça seriosament a nombrosos llocs de treball de professionals especialitzats en diferents sectors. La capacitat de dotar de connexió i certa intel·ligència a objectes a partir de sensors provocarà un sisme tecnològic que acabarà amb figures i conceptes del nostre dia a dia.


Així es preveu en l'àmbit dels mecànics i serveis tècnics. Els vehicles tindran la capacitat de realitzar autodiagnòstics per detectar problemes, que s'enviaran de forma automàtica al taller per a la seva solució sempre que sigui un problema que el sistema no pugui autorreparar -existirá la possibilitat-. "La capacitat que un objecte o dispositiu sigui capaç de trobar un problema i solucionar-canviarà el sector de l'automòbil, però també el dels electrodomèstics de casa. Les empreses competiran per la qualitat de servei tècnic. És una cosa molt controvertit pel que suposa per a determinades professions i per al mercat tal com està plantejat", explica Manuel Muñiz, responsable de Mioti, Institut de Màster a Internet de les Coses.


També es contemplen canvis en el sector de la infermeria i els diagnósticosmédicos. La sensorització i els wearables -dispositius connectats a la persona a través de la roba- permetrà realitzar diagnòstics a distància. Això reduirà considerablement el nombre de professionals de la sanitat. A més, sensors a la llar realitzaran anàlisis instantanis d'orina en anar al bany, i també de sang. Aquests s'enviaran al metge automàticament, qui decidirà què fer en cada casa. Tot i que el professional humà no desapareixerà, la seva presència es reduirà considerablement.


Així mateix el caixer del supermercat es veu amenaçat. Amazon ja ha acabat amb aquesta figura en el seu mercat intel·ligent, Amazon Go. Un sistema de càmeres i sensors sap els productes que el client ha agafat de les prestatgeries i realitza el cobrament quan es surt per la porta.

Pel que fa a la seguretat de la llar i les alarmes ja existeixen aquestes solucions alternatives basades en IOT mitjançant la sensorització de la llar. L'usuari rep un missatge si algú estrany entra a casa -es discrimina amb identificació facial-, quan hi ha un focus de fum a casa, un moviment, sorolls ... El client de la solució pot connectar-se a un circuit de càmeres intern per veure què passa. L'inconvenient, de moment, està en que no crida automàticament a la policia. Això només ho fan les alarmes professionals. Temps al temps.


Termòstats intel·ligents per a l'estalvi energètic. Els termòstats serveixen per regular la temperatura de forma automàtica, però tenen els dies comptats tal com els coneixem. En un temps no molt llunyà sabran quan som a casa i quants som, si hi ha o no mascota, i aprendrà de les temperatures preferides per l'usuari en cada llar. De nou Google ja compta amb un producte similar presentat recentment al nostre país. Es diu Google Nest. La companyia nord-americana assegura que permet estalviar molt en la factura energètica. Si la figura del tècnic que llegia la capseta de la llum o el gas ja estava en perill d'extinció, aquestes solucions IOT podrien ser el seu cop de gràcia.


La policia, en guàrdia. La sensorització dels carrers permetrà autoregular el trànsit i gestionar millor els embussos mitjançant l'ús controlat i automàtic dels semàfors. De la mateixa manera, les càmeres i permetran controlar millor la seguretat als carrers amb menys efectius. A la Xina ja s'emprova un projecte pilot que analitza la cara dels ciutadans i alerta de possibles conductes criminals. S'anticipa al crim.


Sistemes de regadiu: Els sistemes de regadiu tradicionals que obligaven a l'agricultor a desplaçar-se per regar els horts o encendre els aspersors a distància desapareixeran. Així, cada sembrat sabrà per si mateix quan necessita aigua, i s'activarà el regat de forma automàtica. Ja hi ha solucions d'aquest tipus funcionant a ple rendiment avui dia.


Neveres replicaires. Les neveres coneixeran quins productes falten, quins van a caducar, i realitzaran la comanda d'allò que es necessiti a través d'Internet al supermercat. La llista de la compra no és una professió, però sí una de tantes coses que també desapareixeran amb l'expansió del IOT.


"Amb tutorials a Internet podrem fer-nos sistemes de veu intel·ligents, testos que sabran què necessita la planta, com aigua, minerals o sol, i una infinitat de coses més. És una cosa que veig cada dia al Mioti. Hi ha tantes solucions com imaginació tingui el usuari", explica Muñiz.

1 Comentaris

1

Me puedes buscar las preguntas de la historia de las cosas, porfavor

escrit per Chisom Miracle Ogu 16/des/18    18:34 h.

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH