dissabte, 24 de agost de 2019

L'Idescat va cedir sense aval legal el cens de catalans que es va utilitzar per a la votació de l'1-O

|

Referèndum 1octubre juny


La Policia Nacional ha trobat a la seu de l'Administració Oberta de Catalunya (AOC) i al despatx de Daniel Gimeno, el llavors cap del Gabinet Tècnic de la Secretaria General de vicepresidència de la Generalitat, les proves tècniques que l'Idescat va transferir el Registre de la Població Catalana a la vicepresidència de la Generalitat i que seria utilitzat en el referèndum il·legal de l'1-O.


El traspàs s'hauria fet sense cap base legal per a això, segons consta en l'informe que ha remès el CNP al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona i al qual ha tingut accés Europa Press.


Fins al moment, el Jutjat comptava amb altres informes policials en què s'analitzaven els correus electrònics entre Frederic Udina, director de l'Idescat (Institut d'Estadística de Catalunya), i el secretari de vicepresidència, Josep Maria Jové, en què el primer li comunicava que li havia fet l'enviament i el segon confirmava el justificant de recepció.


El Registre de Població Catalana és un cens que ha de custodiar l'Idescat i que només pot cedir als organismes amb els quals té un conveni públic i per a un fi determinat, com és el cas del sistema de salut. Aquest registre s'actualitza de manera trimestral amb les dades que facilita l'Institut Nacional d'Estadística cada tres mesos.


No obstant això, els investigadors encara no tenien les proves tècniques definitives dels enviaments, pel que van sol·licitar al titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona l'entrada i registre en els despatxos de Frederic Udina i de Daniel Gimeno, cap del Gabinet Tècnic de la Secretaria General de Vicepresidència, i que va ser el designat com a responsable del tractament del fitxer de dades de caràcter personal del registre de participacions en consultes populars no referendàries.


REVELACIÓ DE SECRETS


La Policia també va sol·licitar entrar a la seu de Mediapro Cloud i al C entro de Comunicacions i Tecnologia de la Informació (CTTI). El que el jutge va autoritzar l'11 de juny passat. En l'operació, i després de detenir Udina i Gimeno --la actuació, segons els investigadors pot suposar una responsabilitat per revelació de secrets -, els agents van entrar a Mediapro Cloud, però no van poder accedir a la informació que buscaven perquè la seva funció és prestar servei de housing a l'AOC. Pel que van continuar la diligència en l'AOC.


Va ser allà on van trobar les evidències dels enviaments i van poder "determinar tècnicament que hi ha dos registres de la plataforma d'e-Valisa de data 19 de maig de 2017" tenint com a únic emissor fudina@gencat.cat (correu vinculat a Frederic Udina) i com a destinataris Josep Maria Jové Lladó i destinatària amb permisos de visualització, Silvia Sans Farré, secretària de direcció de l'Idescat. L'assumpte d'aquest enviament mitjançant e-Valisa es correspon amb el Registre de Població de Catalunya.


Segons la policia "aquest registre trobat permet confirmar de forma tècnica del que es va obtenir en els correus electrònics bolcats en la diligència d'entrada i registre practicada a la seu de l'Idescat el 5 de desembre de 2017". En aquest correu, Udina participava a Jové que l'Idescat havia lliurat a Daniel Gimeno l'última versió del Registre de Població de Catalunya.


També permet corroborar de forma tècnica l'acusament de recepció que el sistema e-Valisa va lliurar de forma automàtica al correu de Udina pel qual li confirmava la recepció del Registre de Població de Catalunya.


La Policia va localitzar, a més, al despatx de Daniel Gimeno, a la Vicepresidència de la Generalitat, un document que consisteix en un justificant de recepció procedent de la Secretària General del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Masó, que manifesta que el dia 13 de juliol de 2017, va rebre de mans del responsable de tractament de dades, senyor Daniel Gimeno, les instruccions i la contrasenya d'accés a la carpeta FTP d'enviament segur de la informació.


En aquest justificant de recepció s'especifica que tot es va fer d'acord amb el que estableix el conveni de 28 de febrer de 2017 entre els departaments de vicepresidència, el d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència i el de Governació, Administracions Públiques i Habitatge la vigència, segons la policia "s'estima dubtosa" ja que no han aconseguit localitzar l'esmentat conveni.


LES PROVES D'UNA CESSIÓ IL·LEGAL


De fet, exposen que ni al web de l'Idescat, ni a la resta dels departaments que intervenen en la signatura figura ni es fa referència a aquest i tampoc s'ha trobat la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat, ni encara buscant per fonts obertes.


"Sense aquest requisit --la publicación-- que exigeix el règim jurídic de la Generalitat, no seria vàlid per no complir els requisits formals i materials necessaris per a la seva producció, en tant que no tindria eficàcia en no ser inscrit al DOGC", precisa la Policia en el seu informe. Per tant, consideren que "la cessió i entrega" del cens de catalans a vicepresi presidència "no té aval legal".


Els agents van trobar a més un correu amb l'assumpte "RV: ofici" situat a la safata de entrés, de data 13 de juliol de 2017 les 08:38 hores el remitent és Núria Cases Olivella i com a destinatari Daniel Gimeno mitjançant el qual, Núria envia a Daniel dos documents nomenats com "Ofici tramesa de dades conveni GOV-1207".


Aquest document es troba signat digitalment per Josep Maria Jové Lladó, va dirigit a Meritxell Masó, secretària general del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge. En el text diu que d'acord amb el que estableix el conveni el signant sol·licita de Meritxell Masó que la indiqui la persona responsable de consultes populars no referendàries per transmetre-les dades objecte de l'esmentat conveni, així com ALS instruccions perquè li lliurin la contrasenya de accés un cop carregada la informació.


Segons els investigadors, la mida màxima dels fitxers adjunts mitjançant l'ús de la plataforma e-Valisa (10 Mbytes) contrasta amb la mida del fitxer que conté les dades del Registre de Població que genera es genera (inferior a 4Gbytes) per a complir als convenis públics amb Salut o AOC. Per això, creuen que es va poder utilitzar, a més d'e-Valisa, un servidor d'intercanvi segur de l'Idescat o algun altre mitjà extern.


La conclusió de la Policia és que tant el director de l'Idescat, Frederic Udina, com Daniel Gimeno tenien ple coneixement que s'estaven cedint les dades a la vicepresidència de la Generalitat i sense comptar per a això amb una base legal, sinó de "forma subreptícia i fora dels canals  habituals".


A més, precisen que encara es donés per bo que aquest conveni va ser subscrit, no es té constància que l'Idescat hagi enviat a vicepresidència noves actualitzacions del fitxer del Registre de Població Catalana d'acord amb els períodes establerts en el mateix.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH