El Tribunal Suprem sentencia que és el banc i no el client qui ha de pagar l'impost de les hipoteques

|

Hipoteques 1


El Tribunal Suprem (TS) estableix que és el banc i no el client qui ha d'abonar l'impost de les hipoteques. Així ho ha dit en una sentència que anul·la un article del reglament de l'impost, que assenyalava que el prestatari és subjecte passiu.


La sentència, amb data a 16 d'octubre, modifica la jurisprudència anterior sobre el text refós de la llei de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i el seu reglament.


Ara conclou que no és el prestatari el subjecte passiu d'aquest impost en les escriptures notarials de préstec amb garantia hipotecària. Argumenta que el negoci és la hipoteca i que l'interessat és el prestador.


Resol que el negoci inscribible és la hipoteca i que l'únic interessat en l'elevació a escriptura pública i la ulterior inscripció d'aquells negocis és el prestador, "que solament mitjançant aquesta inscripció podrà exercitar l'acció executiva i privilegiada que deriva la hipoteca".


D'aquesta forma, la sentència anul·la un article del reglament de l'impost (que establia que el prestatari és el subjecte passiu de l'impost) per ser contrari a la llei. En concret, es tracta de l'article 68.2 d'aquest reglament, aprovat per Reial decret 828/1995, de 25 de maig.


MODIFICACIÓ


El Suprem modifica així la seva jurisprudència anterior i anul·la una sentència prèvia, del 28 de febrer d'aquest mateix any, en la qual va dictaminar que són els clients els qui havien de pagar l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) i Actes Jurídics Documentats (AJD) en la constitució d'hipoteques, d'acord amb l'acordat pel Ple de la Sala Primera de l'alt tribunal, que va donar la raó als bancs.


La nova sentència compta amb un vot particular discrepante, emès pel magistrat Dimitry Berberoff, que postula el manteniment de la jurisprudència anterior, i un altre concurrent, del magistrat Nicolás Maurandi, que considera que la sentència va haver d'incidir en l'existència de dos impostos: en el d'actes jurídics documentats i en el principi de capacitat econòmica previst en l'article 31 de la Constitució.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH