Una desena d'etarres podria quedar en llibertat si la sentència d'Estrasburg els dóna la raó

|

Etarres declaració ep


La sentència que dictarà aquest dimarts el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) pot implicar l'excarceració de deu etarres i reduccions de condemna o beneficis penitenciaris per desenes d'ells, en cas que doni la raó als quatre membres de la banda terrorista que han demandat a Espanya per impedir que les condemnes que han complert en països com França s'acumulin per computar el temps màxim que hauran de passar en presons espanyoles.


Es tracta, en concret, de Santiago Arrospide ( 'Santi Potros'), Kepa Pikabea, Alberto Plazaola i Francisco Múgica Garmendia ( 'Pakito'), si bé aquest últim és l'únic que segueix a la presó. La sentència farà referència a aquests quatre casos concrets tot i que, en total, 24 etarres han demandat a Espanya perquè el tribunal amb seu a Estrasburg obligui a sumar les penes que van complir fora, de manera que s'escurci la seva estada o accedeixin a beneficis penitenciaris.


Fonts d'Institucions Penitenciàries consultades per Europa Press calculen que si la sentència és desfavorable a Espanya es veurien beneficiats una trentena de reclusos, als que es recalcularían els anys pendents d'estar a la presó.


A l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) manegen xifres més elevades: estimen que al voltant de 60 presos d'ETA accedirien a reduccions de pena i beneficis com el tercer grau i almenys nou, inclosos diversos històrics, sortirien en llibertat.


Per això, l'AVT ha enviat una carta a la ministra de Justícia, Dolors Delgado, per sol·licitar formalment una entrevista de cara a abordar les conseqüències que pot comportar la sentència. La missiva encara no ha obtingut resposta.


RECURS PER AL COMPLIMENT ÍNTEGRE DE LES PENES


Mentrestant, a la Fiscalia de l'Audiència Nacional parlen de prendre aquest assumpte amb "tranquil·litat". Fonts jurídiques consultades per Europa Press incideixen que res té a veure amb la derogació de la doctrina Parot, que va implicar l'excarceració en hores o en dies d'un centenar de reclusos de tot tipus, no només membres d'ETA.


Recorden a més que la sentència no és ferma en aquest primer moment, ja que hi ha la possibilitat que Espanya presenti un recurs davant la Gran Sala del TEDH, que admet a tràmit només els casos que considera d'especial transcendència per al dret comunitari i sobre els quals no hi ha jurisprudència comú. Això va ser el que va passar amb la doctrina Parot, encara que finalment Estrasburg va fallar contra l'Estat.


Precisament, l'AVT vol abordar en la reunió amb Delgado les conseqüències que podria comportar una sentència desfavorable per a Espanya i demanar-li formalment que, en cas que això passi, l'Advocacia de l'Estat recorri a la gran sala i així fer un últim intent perquè els etarres compleixin totes les seves penes, tant a Espanya com en altres països.


A l'associació recorden el traumàtic que va resultar per a les víctimes el degoteig d'imatges d'etarres sortint de presó --a vegades fins a deu en només dia-- i aquesta vegada volen anticipar-se i preparar-se per una situació que pot semblar similar.


ETARRES DETINGUTS A FRANÇA EN ELS NORANTA


Segons l'AVT, si Estrasburg atén el recurs dels etarres i la gran sala ho acaba confirmant, membres de la banda tan històrics com Félix López de la Calle, àlies 'Mobutu', José María Arregui, àlies 'Fitipaldi' o 'Fiti' , 'Josu de Mondragón' o 'Pakito' veuran escurçat considerablement la seva permanència a la presó.


Són, al cap ia la fi, els etarres caiguts en les operacions policials dutes a terme a França a principis de la dècada dels noranta, quan la col·laboració del país veí en la lluita antiterrorista va començar a suposar un dur cop per a la banda.


'Pakito', el que va ser el dirigent en l'època més sagnant d'ETA, és l'únic dels quatre etarres sobre el recurs del es pronunciarà el TEDH dimarts que continua a la presó. Però si els magistrats atenen la seva demanda, en pocs mesos sortirà al carrer. En l'haver de 'Pakito estan l'atemptat d'Hipercor, el 1987, o el de la casa quarter de Vic, el 1991.


'Santi Potros' és un altre dels autors de la demanda que ha de resoldre el TEDH aquest dimarts, tot i que ell ja va obtenir la llibertat el passat estiu. També està implicat en l'atemptat d'Hipercor i en el de la plaça de la República Dominicana de Madrid el 1986 que va matar 12 guàrdies civils.


Kepa Picabea és un altre dels demandants sobre els quals s'ha de pronunciar el tribunal d'Estrasburg. Se li considera l'autor d'assassinats de policies i guàrdies civils a principis de la dècada dels vuitanta.


Dels que encara segueixen a la presó que podrien utilitzar la resolució del TEDH, en cas de ser favorable, per aconseguir la seva excarceració en poques setmanes està 'Mobutu', que va ser número dos de la banda terrorista i autor de diversos assassinats.


'Fiti', un dels artificiers històrics d'ETA, va ser condemnat a més de 1.000 anys de presó per la seva participació en diversos atemptats; de la mateixa manera que 'Josu de Mondragón', que compleix una condemna de 115 anys per la seva participació directa i també col·laboració en diferents atacs.


Juan Luis Aguirre Lete, antic responsable dels comandos il·legals d'ETA, també podria ser excarcerat en poc temps, igual que Alberto Plazaola, que a més va ser un dels beneficiats per la derogació de la doctrina Parot en 2013, encara que va ser detingut de nou uns anys més tard.


Al costat d'ells, desenes d'etarres que compleixen condemna a Espanya i prèviament han passat per presons franceses també poden veure reduït considerablement el temps que els queda entre reixes, i així anar accedint a beneficis penitenciaris, tot i que a la majoria els quedarien encara anys per obtenir la llibertat.


UNIÓ EUROPEA I ACUMULACIÓ DE CONDEMNES


El debat de la possible acumulació de penes es remunta al 2010, quan a Espanya li va vèncer el termini màxim per incorporar a la seva normativa una decisió marc de la UE sobre reconeixement de sentències penals entre els diferents estats membres que obria la porta a l'acumulació de condemnes.


El 2013, l'etarra José Luis Urrusolo Sistiaga va tractar d'acollir-sol·licitant a l'Audiència Nacional que tingués en compte sobre la seva pena els anys que havia complert a França per un delicte anterior, però va ser rebutjat. No obstant això, a falta de llei a Espanya que ho regulés, el Tribunal Suprem, acollint-se a la decisió marc de la UE, li va donar la raó i va disposar en 2014 que s'acumulessin les seves penes, avançant així la seva sortida de presó.


El Govern va presentar llavors la seva llei per aquesta transposició normativa i va fixar que en "cap cas seran tingudes en compte per a l'aplicació" de l'acumulació de les penes aquelles dictades en altres països "abans del 15 d'agost de 2010", la data límit que es va donar a Espanya per incorporar la directiva comunitària.


No obstant això, diversos etarres havien promogut recursos a l'Audiència Nacional, on a falta de legislació, les diferents seccions tenien llibertat per interpretar aquest marc normatiu europeu. Les seccions Primera i Segona van resoldre just un dia abans que la nova llei estigués vigent: Una acordar reduir l'estada a la presó als històrics d'ETA 'Pakito', 'Santi Potros', Rafael Caride i Alberto Plazaola i l'altra rebutjar aquesta mateixa mesura per a l'etarra Iñaki Bilbao.


Ja al gener de 2015, el Tribunal Suprem es va pronunciar contra el recurs que va instar el propi Kepa Picabea, va rebutjar les seves pretensions i va avalar la nova norma, quedant així restringida l'acumulació de penes a aquelles condemnes dictades després d'agost de 2010, el que no era el seu cas. Poltres i Plazaola, que havien sortit de la presó per l'acumulació de penes feia un mes escàs, van tornar a la presó. El Tribunal Constitucional no va admetre cap dels seus recursos. Així van arribar fins al TEDH.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH