dijous, 22 de octubre de 2020

Àrab i xinès, llengües optatives a l'ESO

|

Alumnes classe escola col·legi 30052018


La Generalitat ha actualitzat el model lingüístic del sistema educatiu a Catalunya per adaptar-lo i ser sensible a la diversitat lingüística i cultural, i ha advocat per un aprenentatge flexible i integral de les llengües en què l'àrab i el xinès seran assignatures optatives.


El document, presentat aquest dimarts al Petit Palau de Barcelona pel vicepresident Pere Aragonès i el conseller Josep Bargalló, vol actualitzar el model lingüístic per fer front als "canvis sociolingüístics i a una exigència major d'anglès", ha explicat el director general de educació Secundària Obligatòria i Batxillerat de la Generalitat, Josep Vallcorba.


Ha assegurat que a Catalunya hi ha un "patrimoni lingüístic" amb el català com a llengua vehicular a l'escola, amb la flexibilitat necessària per ajustar-se a les realitats lingüístiques i tenir una visió intercultural amb les més d'un centenar de llengües i cultures a les aules catalanes.


El model lingüístic de l'escola té com a eix central el català, el domini del castellà i l'aprenentatge d'una o dues llengües estrangeres.


De fet, el document contempla aquesta flexibilitat de l'aprenentatge de llengües també en el cas que el castellà no aconseguís el mateix nivell al final d'etapa que el català, i en aquest cas el centre haurà de decidir en el seu projecte lingüístic "incorporar blocs de contingut curriculars en castellà i planificar activitats que potenciïn l'expressió oral dels alumnes ".


A Primària, recomana establir vincles entre el català, el castellà i la primera llengua estrangera, per a la qual es recomana adoptar un enfocament comunicatiu, i a l'ESO, veu necessari consolidar i aprofundir en l'aprenentatge de les llengües -tant català com castellà i llengua estrangera-.


"Les llengües no s'aprenen fent llengua, sinó usant-les. Pel mateix preu, llengua i continguts, junts", ha dit Vallcorba, pel que ha advocat per flexibilitat en l'ús de llengües en assignatures no lingüístiques, i que en el cas l'anglès haurà d'anar acompanyat de formació docent.


DOMINI LLENGÜES ESTRANGERES


Pel que fa a les llengües estrangeres, Vallcorba ha dit que la voluntat del Govern és anar cap a que els alumnes assoleixin un nivell B1 de la llengua estrangera -majoritàriament anglès- en finalitzar l'ESO i que en acabar el Batxillerat sigui B2.


En la presentació del document, el conseller Josep Bargalló ha remarcat que el document es basa en alguna cosa més que ensenyar llengües, i ha subratllat que hi ha una voluntat d'enfortir la cohesió social, enriquint-la pel coneixement d'altres llengües: "Anglès, francès, alemany, però també àrab i xinès".


La Generalitat ha assegurat que l'administració ha de vetllar perquè els alumnes puguin aprendre en horari extraescolar o ampliant noves llengües en horari lectiu com a optativa una segona llengua estrangera, de manera que introduirà en alguns centres l'àrab o el xinès, de les llengües més parlades al món.


Bargalló ha dit que es vol capacitar a l'alumne per desenvolupar-se en una societat plural i complexa en un territori "amb llengua pròpia i moltes llengües per comunicar-se".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH