Els autònoms pagaran a la Seguretat Social només el primer mes quan estiguin de baixa

|

Treball seguretat social OficinaEmpleo ep


Des que va anunciar la pujada de la cotització a la Seguretat Social, el Govern Sánchez ensopega amb els representants dels treballadors autònoms i amb els seus aliats de Units Podem. No obstant això, el Ministeri de Treball prepara una oferta per compensar la situació: bonificar al 100% la quota a la Seguretat Social en els períodes d'incapacitat temporal per contingències comunes a partir del primer mes de baixa.


Segons revela aquest diumenge 'El Confidencial Digital', el Govern va presentar recentment als autònoms un seguit de propostes per millorar les aportacions i prestacions d'aquest col·lectiu, encara que totes elles passen per fer que els treballadors per compte propi paguin més a la Seguretat Social.


Així, en resum, el canvi més cridaner pretén elevar de 50 a 75 euros la tarifa plana implantada el 2013. A més, el Ministeri de Treball ha ajornat un any les converses sobre com fixar les cotitzacions en funció dels ingressos reals.


No obstant això, l'Executiu ha volgut respondre a una reclamació històrica sobre la modificació de la protecció als treballadors que es trobin en situació d'incapacitat temporal. El cas és que els autònoms de baixa no només es veuen obligats a renunciar a la seva activitat professional i, per tant, als seus ingressos, sinó que també han de seguir assumint les despeses fixes, com la quota a la Seguretat Social.


Així, amb la intenció de compensar l'augment de les cotitzacions, el Ministeri de Treball té decidit bonificar al 100% la quota a la Seguretat Social en els períodes d'incapacitat temporal per contingències comunes a partir del primer mes de baixa.


Segons les estimacions dels col·lectius d'autònoms, bonificar la cotització a partir del dia 30 de baixa suposa uns 300 milions d'euros. Una quantitat que anirà directament a elevar la renda disponible mensual dels treballadors.


La prestació mitjana que perceben els autònoms en baixa temporal és de 550 euros mensuals, i la quota a la Seguretat Social arriba als 276 euros. Això vol dir que, estant de baixa, els queda una renda mitjana d'uns 270 euros al mes, en absència d'altres ingressos. Per això, en 2017, dels tres milions de cotitzants, només 350.000 autònoms agafessin la baixa, el que representa el 0,96%. I ho van fer per una mitjana de 92 dies.


Segons l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), la dada revela que els autònoms només es donen de baixa quan la malaltia requereix cessar completament la seva activitat i saben que van a estar molt de temps malalts. D'altra banda, la incidència mitjana mensual per cada 1.000 treballadors en el cas dels autònoms és del 9,22, és a dir, només nou de cada mil treballadors per compte propi es donen de baixa per malaltia cada mes. Si es compara amb els assalariats, aquests es donen de baixa tres vegades més, fins a un 22,77.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH