diumenge, 1 de novembre de 2020

Retrat de les xarxes socials a Espanya

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

Redes1


Les xarxes socials ja formen part de les nostres vides. A poc a poc han anat acoblant-se a la nostra rutina quotidiana, tant com a mitjà de comunicació amb els altres, com una font d'informació i d'entreteniment. Després de gairebé una dècada des que van aconseguir un públic massiu, després d'una etapa de competència entre elles i creixement desmesurat dels mitjans socials supervivents semblen haver-se estabilitzat en volum d'usuaris. L'Estudi Anual de Xarxes Socials 2018 (novena edició) d'IABSpain i patrocinat per Adglow dibuixa una panoràmica de l'estat d'aquest fenomen a casa nostra.


Una de les principals conclusions de l'estudi és l'alta penetració de les xarxes socials a Espanya: el 85% de la població que utilitza Internet té un perfil en algun mitjà social. Ara bé, l'evolució interanual del nombre d'usuaris presenta un estancament en els últims anys, després del període de creixement accelerat de 2009 a 2014. Es tracta d'una tendència d'estabilitat que denota una saturació d'aquest mercat específic.


Una dada curiosa que ofereix el treball és el perfil de l'espanyol que no utilitza xarxes socials, que és majorment un home gran de 46 anys amb estudis universitaris.


Entrant ja en el terreny de les marques, Facebook i Twitter són les xarxes més populars seguides d'Instagram, si bé la plataforma de l'ocell blau cau en notorietat respecte a l'any anterior. Si atenem al nombre d'usuaris, Facebook torna a encapçalar la llista (encara que ha perdut usuaris), seguida de WhatsApp, YouTube, Instagram i finalment Twitter. Però si parlem del grau de satisfacció que proporcionen, WhatsApp s'emporta la palma i també són positivament valorades YouTube, Instagram i Spotify, mentre que Facebook i Twitter queden per sota de la mitjana, molt a la cua. Finalment, WhatsApp és la xarxa a la que més hores li dediquen els usuaris seguida de Spotify.


En el capítol relatiu als usos que li donem a les xarxes socials, la comunicació amb altres és el més important, a més de veure vídeos o escoltar música. Menor importància té el formar-nos i aprendre coses allà i el aportar nosaltres mateixos continguts. Si atenem a com ens vam comentar, queda clar que la tauleta és el mitjà menys utilitzat (48% dels enquestats) davant de l'ordinador (91%) i el mòbil (95%). L'ordinador és el dispositiu preferit per accedir a Facebook i YouTube, mentre que el telèfon intel·ligent s'utilitza més per WhatsApp, Instagram i Twitter.


Si atenem a les relacions de l'usuari de xarxes socials amb les marques, vam comprovar que aquestes són estretes, ja que 8 de cada 10 segueix a marques a les xarxes. No obstant això, no arriba al 30% el nombre d'usuaris que pensa que les marques que tenen presència en xarxes socials són més fiables que les que no. Més de la tercera part dels navegants accepta de bon grat la publicitat en xarxes socials sempre que aquesta sigui d'acord amb els seus interessos. D'altra banda, el 57% s'informa en mitjans socials abans de realitzar una compra en línia.


El 70% dels usuaris segueix a algun influencer i consideren a aquest col·lectiu com sincer, creïble i poc relacionat amb la publicitat.


L'anomenada Generació Z (entre 16 i 23 anys) és la que fa ús d'un major nombre de xarxes alhora i els seus mitjans preferits són WhatsApp, Instagram i YouTube.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH