La meitat dels pensionistes catalans estan insatisfets amb la seva pensió, segons un estudi

|

Pensions pacte toledo IPC 26092018


Un 35% dels pensionistes catalans creu no tenir la pensió garantida, mentre que un 62% considera que les pensions concedides actualment per l'Estat estan assegurades, segons les dades de la VI Enquesta sobre la jubilació i les pensions elaborada per Institut de BBVA Pensions.


En roda de premsa aquest dimecres, han presentat les dades de l'enquesta, que s'ha realitzat a 3.000 persones majors de 59 anys de tot Espanya, el director de l'Institut BBVA de Pensions, Luis Vadillo; el responsable de Transformació Digital a Previsió Col·lectiva de BBVA, Daniel Blanco, i la membre del Fòrum d'Experts de l'Institut BBVA de Pensions i catedràtica d'Estadística Actuarial de la Universitat de Barcelona (UB), Mercedes Ayuso.


La confiança en el sistema decreix entre els que tenen entre 40 i 50 anys, ja que un 66% dels entrevistats creu que les seves pensions no es poden garantir, i un 82% està preocupat per les pensions de les generacions més joves.


No obstant això, set de cada deu pensionistes rebutja reduir la prestació que cobren en un 10% per assegurar les de les futures generacions: "No s'ha d'interpretar com insolidaritat, perquè els joves són els fills i néts d'aquests pensionistes, tot i que ells han contribuït al sistema durant tota la seva vida i reduir la seva pensió hauria d'estar molt justificat", ha dit Ayuso.


Pel que fa a si creuen que l'import de la seva pensió és l'adequat, un 35% creu que sí, mentre que un 66% ho considera regular, dolent o molt dolent, i el 93% considera que el Govern central ha de revaloritzar tots els anys les pensions per no perdre poder adquisitiu, davant d'un 6% que veu acceptable no fer-ho si la Seguretat Social té dèficit.


A més, el 45% dels pensionistes catalans creu que sumant tots els diners que van a rebre, aquesta quantitat és menor a tot el cotitzat durant la seva vida laboral, el que contrasta amb l'estimació que un pensionista mitjà percep un 44% més de el cotitzat en la seva vida laboral.


INDICADORS


BBVA Research ha creat tres indicadors amb l'objectiu de mesurar la salut del sistema públic de pensions: sostenibilitat financera, la taxa de prestació i el sentiment de l'opinió pública.

L'indicador de sostenibilitat financera mostra el dèficit o el superàvit del sistema, i estableix que el sistema va passar a ser deficitari a mitjan 2010, una situació que s'ha mantingut fins a l'actualitat.


La taxa de prestació mesura la relació entre la pensió mitjana pagada i el salari mitjà de l'economia i mostra el grau de generositat de la societat amb els jubilats; des de l'inici de la sèrie mensual el 2006, la taxa ha crescut en nou punts percentuals fins a situar-se en un 64%, la tercera més alta de la UE.


El tercer indicador utilitza tècniques del 'big data' per a mesurar el sentiment de l'opinió pública sobre el sistema de pensions a partir de notícies que apareixen en els mitjans digitals, i els resultats mostren que en els últims anys les notícies presenten un to negatiu que ha anat empitjorant amb el temps.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH