Aprovat l'avantprojecte de reforma de la Constitució per acabar amb el tracte "injust" de la discapacitat

|

Cadira de rodes discapacitat


El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres 7 de desembre el avantprojecte de reforma de l'article 49 de la Constitució que el Congrés dels Diputats ha elevat al Govern per eliminar els termes 'disminuït' i 'minusvàlid' i substituir-los per 'persones amb discapacitat' i afegir la protecció i promoció dels drets d'aquest col·lectiu.


Així ho ha anunciat la portaveu i ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en què ha indicat que ha explicat que el text obeeix a la proposta aprovada en la Comissió de Polítiques Integrals de discapacitat del Congrés dels Diputats, que ha comptat, a més, amb la participació del Comitè Estatal de Representants de Persones amb discapacitat (CERMI).


Aquesta organització aplaudeix la proposta de reforma, que ara passa al Conill d'Estat, perquè s'inscriu a les persones amb discapacitat en un "enfoc exigent de drets" i creu que és un "molt bon punt de partida, globalment positiu", encara que adverteix que en el procés que ara comença queda recorregut de millora, amb matisacions i ampliacions de redacció.


Així mateix, espera que aquesta iniciativa, en els tràmits que queden, segueixi comptant amb un "ampli suport polític i social" i es pugui veure culminada, sent la "avançada de la necessària i més profunda reforma social que necessita la Constitució", 40 anys després de la seva aprovació.


COM QUEDARIA L'ARTICLE 49


L'article 49 de la Constitució quedaria redactat de la manera següent si passa tots els tràmits:


"1) Les persones amb discapacitat són titulars dels drets i deures previstos en aquest títol en condicions d'igualtat real i efectiva, sense que pugui produir-se discriminació.


2) Els poders públics realitzaran les polítiques necessàries per garantir una vida participativa, autònoma i independent a les persones amb discapacitat.


3) S'ha de regular la protecció reforçada de les persones amb discapacitat per al ple exercici dels seus drets i deures.


4) Les persones amb discapacitat gaudeixen de la protecció prevista en els acords internacionals que vetllen pels seus drets".


Els quatre punts acordats substituiran, previsiblement, l'actual text que recull que "els poders públics realitzaran una política de previsió, tractament, rehabilitació i integració dels disminuïts físics, sensorials i psíquics, als quals prestaran l'atenció especialitzada que requereixin i els empararan especialment per al gaudi dels drets que aquest títol atorga a tots els ciutadans".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH