dissabte, 15 de maig de 2021

Descobreixen unes lents protectores que milloren la vista de les persones amb glaucoma

|

Oftalmologia oculista metge hospital ulls dexeus


L'Institut Oftalmològic Fernández-Vega (IOFV), la Fundació d'Investigació Oftalmològica (FIO), l'Institut Tecnològic de Materials d'Astúries (ITMA) i la Universitat d'Oxford han publicat a la revista científica 'Optical Materials' un treball que analitza els beneficis d'un filtre que no només bloqueja la llum nociva, com passa fins ara, sinó que a més la transforma en llum beneficiosa per a la retina. La troballa pot servir per dissenyar lents neuroprotectores i terapèutiques per a pacients amb glaucoma i DMAE.


Les investigacions s'han dut a terme en el marc del projecte 'Retineta: Desenvolupament de nanomaterials luminiscents per neuroprotecció i nanoteràpia de patologies en un model experimental de dany retinal per llum', finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, dins el Programa reptes- col·laboració.


En ell han participat els doctors Amador Menéndez Velázquez, investigador de l'Institut Tecnològic de Materials d'Astúries i els investigadors de l'Institut Universitari Fernández-Vega Susana del Olmo Aguado, Claudia Núñez Álvarez, Andrés Fernández-Vega Cueto-Felgueroso, Jesús Merayo Lloves i Neville N . Osborne, aquest últim també catedràtic de la Universitat d'Oxford.


LLUM BLAVA DAVANT DE LLUM ROJA


Segons expliquen el professor Neville N. Osborne i la doctora Susana de l'Omo, investigadors principals de la Fundació d'Investigació Oftalmològica (FIO), la llum blava sense filtrar interacciona amb certs pigments presents a la retina, podent arribar a danyar-la. Per contra, la llum vermella estimula els teixits i té el potencial de contrarestar aquests danys. Per això, es va plantejar la hipòtesi que modular les quantitats de llum vermella podria ser beneficiós per a certs pacients: persones amb glaucoma, degeneració macular associada a l'edat (DMAE) i retinopatia diabètica.


En la mateixa línia, el doctor Amador Menéndez, científic de ITMA i autor principal de l'article, apunta que "l'ús de filtres no és nou en oftalmologia, però fins a la data es feia ús de filtres purament absortivos (que bloquegen la llum i la perden en forma de calor) o cristalls fotònics (que reflecteixen llum de certes longituds d'ona). amb aquest nou tipus de filtres --coneguts com a filtres luminiscents -- s'aconsegueix una redistribució espectral de la llum amb un potencial doble efecte: neuroprotector (en bloquejar la nociva llum UV-blau) i terapèutic (en proporcionar quantitat extra de llum vermella-IR propera, que estimula la regeneració de les cèl·lules de la retina)", assenyala l'expert en nanofotònica.


LES ULLERES DEL FUTUR


Aquest filtre podria incorporar-se a una ullera, exercint així efectes neuroprotector i terapèutic i sense alterar significativament la qualitat de la visió.


L'oftalmòleg i investigador Andrés Fernández-Vega Cueto-Felgueroso assenyala que aquesta investigació neix amb la idea d'oferir un ajut de valor afegit als tractaments actuals. L'aplicació futura més directa és la seva aplicació en lents oftàlmiques.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH