dimecres, 21 de agost de 2019

El Govern central aprova els Pressupostos de 2019 amb una recaptació prevista de 227.000 milions

|

El Govern central ha aprovat aquest divendres la remissió a les Corts del projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2019, que contemplen una recaptació rècord de 227.356 milions d'euros, un 9,5% més respecte al recaptat aquest any, a causa del creixement econòmic i a les mesures fiscals incloses en els comptes.


Després de donar llum verda al projecte de Pressupostos en el Consell de Ministres d'aquest divendres, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, portarà el dilluns a les deu del matí dit projecte a la Cambra Baixa, per a iniciar la seva tramitació parlamentària, que es prolongarà durant uns tres mesos.


Maru00eda Jesu00fas Montero Presentaciu00f3n PGE


En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero ha destacat que aquests comptes marquen un "punt d'inflexió" en la política econòmica i pressupostària dels últims anys, atès que es fa compatible la consolidació fiscal amb el creixement de la despesa pública, redistribuint la riquesa i apostant per un model econòmic "més inclusiu i sostenible".


Els nous comptes, que s'han elaborat amb una previsió de creixement del 2,2% per a aquest any, un dècima menys de l'estimat inicialment, contemplen un increment d'ingressos de totes les figures tributàries, especialment de l'Impost de societats, la recaptació del qual creixerà un 14,1%, fins als 27.579 milions, a causa de l'alça del tribut per a les grans empreses.


Així mateix, els ingressos per l'IRPF creixeran un 4,9% respecte a la recaptat aquest any, fins als 86.454 milions, mentre que l'IVA recaptarà en 2019 78.307 milions, un 11,7% més.


Els ingressos per impostos especials sumaran 23.057 milions, un 11,8% més; i altres ingressos tributaris recaptaran 11.959 milions, un 16,4% superior al tancament de 2018. En conjunt, els ingressos tributaris ascendiran a 128.930 milions, un 11,9% més.


Per la seva banda, els ingressos no tributaris sumaran els 25.745 milions d'euros, en aquest cas suposa un descens del 2,6% respecte a l'avanç de liquidació de 2018. D'aquesta forma, el total d'ingressos no financers aconseguiran els 154.675 milions, un 9,2% més.


Després d'haver-se aprovat ja l'alça del 1,7% de les pensions, del 3% de les mínimes, l'increment salaris de funcionaris d'almenys un 2,25% o l'augment del Salari Mínim a 900 euros, els nous comptes fixen un tipus mínim del 15% en Societats, la pujada d'un 1% de Patrimoni, la rebaixa del tipus del 25% al 23% en Societats per a pimes que facturin menys d'un milió d'euros, i la baixada de l'IVA de serveis veterinaris i dels productes d'higiene femenina.


En paral·lel als nous comptes, s'estan tramitant ja, i s'aprovaran, decrets llei per a la creació de noves figures impositives com la 'taxa Google' o el gravamen a les transaccions financeres.


L'Executiu de Pedro Sánchez vol donar un impuls a les mesures socials i per a això els Pressupostos recullen diferents mesures, com la supressió del copagament farmacèutic, l'augment de les beques per a estudi i ajudes per a material escolar en etapes obligatòries (cost de 536 milions); un augment del 40% de la dotació de Dependència (515 milions) i el Pla d'Eficiència Energètica de Llars Vulnerables (Feder) (400 milions).


MÉS MESURES


Altres mesures derivades de l'acord pressupostari entre el Govern central i Podemos són la recuperació del subsidi per a majors de 52 anys; la cotització a la Seguretat Social dels cuidadors (cost de 315 milions) i l'augment del permís de paternitat de 5 a 8 setmanes.


Les mesures que comportaran un menor cost seran el finançament a ciència (273 milions), habitatge (173 milions), ajudes per al material escolar (50 milions) i menjador (25 milions), per a cultura i cinema (20 milions), el Pacte contra la Violència de Gènere (20 milions) o les oficines de despoblació (10 milions).


Pedro Sánchez Balanç 2018


Tot i que el Govern central va trobar a finals de desembre (en un segon intent) els suports al seu nou camí de dèficit, que posteriorment va rebutjar la majoria del PP al Senat, tant ERC com PDeCAT han reiterat la seva negativa a aprovar els Pressupostos de l' Govern del PSOE.


No obstant això, sí que s'han obert a la possibilitat de permetre la seva tramitació, el que suposaria renunciar a presentar esmena a la totalitat i assegurar el rebuig de les que presentin altres formacions.


En els últims dies les formacions independentistes han rebaixat les seves exigències, si bé ERC condiciona el seu suport al fet que l'Advocacia de l'Estat retiri l'acusació de sedició contra els polítics catalans presos, mentre que el PDeCAT reclama una taula de diàleg amb propostes concretes per a Catalunya . El Govern central podria incloure inversions addicionals.


Per superar els vots de PP, Cs, UPN, EH-Bildu, Coalició Canària i Fòrum Astúries, que el passat mes de desembre van rebutjar els objectius de dèficit de Sánchez, el Govern necessita sumar als vots del PSOE els suports d'Units Podem, amb qui ja va signar un acord pressupostari, però també de Compromís, PNB, Nova Canàries, ERC i PDeCAT.


De repetir-se els rebutjos a la senda d'estabilitat en el debat de totalitat, al Govern no li valdria un suport i una abstenció, ja que necessitaria que tant ERC com PDeCAT rebutgessin les esmenes i votessin al costat del bloc que busca tramitar els comptes.


PRESENTACIÓ I TRAMITACIÓ PARLAMENTÀRIA


Per iniciar la tramitació el projecte de PGE serà necessari habilitar el mes de gener, ja que aquest mes no és hàbil per a l'activitat parlamentària.


Dilluns arribarà el projecte al Congrés de la mà de la ministra d'Hisenda, que, al costat dels seus secretàries d'Estat, detallarà el contingut del projecte, que aquest mateix dia serà qualificat per la Mesa del Congrés i després serà publicat en el Butlletí Oficial de les Corts Generals.


A més, l'òrgan de govern del Congrés aprovarà un calendari de tramitació, obrint un termini per a sol·licitar les compareixences dels alts càrrecs del Govern i organismes públics, per tal d'explicar els comptes dels diferents departaments.


Després de la ronda de compareixences, els grups que ho desitgin tindran fins al divendres 8 de febrer per presentar les seves esmenes a la totalitat, amb les que buscaran tombar el projecte i tornar els comptes al Govern i que es debatran en sessió plenària la setmana següent, els dies 12 i 13 de febrer. En aquest debat, la ministra d'Hisenda defensa el text davant el Ple i els grups que vulguin la devolució dels comptes, el seu rebuig a través de les seves esmenes de totalitat.


Per superar aquest tràmit, d'una única votació, i aconseguir la supervivència dels seus pressupostos, Sánchez haurà de comptar amb uns suports que a dia d'avui no té lligats.


Si el projecte pressupostari supera el tràmit de les esmenes de totalitat, i a posteriori el de les esmenes parcials en Comissió, la votació final del dictamen pressupostari en el Ple del Congrés es podria produir a mitjans del mes de març, per continuar després al Senat i tornar més tard a la cambra baixa.

relacionada Els comuns veuen "bastants possibilitats" que PDeCAT i ERC acabin recolzant els PGE
relacionada Xantatge del Govern a Sánchez per aprovar els Pressupostos

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH